Σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας η Δώρα Αναγνωστοπούλου στο Mega

Ντοκιμαντέρ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Τη μοναδική εμπειρία της πτήσης σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας μεταφέρει η εκπομπή «MEGA STORIES» από το κέντρο των διαστημικών ερευνών της ESA, τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου στις 00:10.

Η Δώρα Αναγνωστοπούλου ταξιδεύει στο Μπορντό της Γαλλίας και αιωρείται στα 6.000 μέτρα «συμμετέχοντας» στα τελευταία πειράματα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος μαζί με μια πλειάδα επιστημόνων. Ακολουθεί την ελληνική αποστολή υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Θοδωρή Καραπάντσιου (Ομάδα Πολυφασικής Δυναμικής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) σε ένα πρόγραμμα προσομοίωσης πτήσεων με μηδενική βαρύτητα, σκοπός του οποίου είναι η έρευνα αλλά και η γνωριμία με ένα περιβάλλον με το οποίο ο ανθρώπινος οργανισμός δεν είναι εξοικειωμένος.

Πώς είναι η αίσθηση της αιώρησης; Πόσο δοκιμάζονται οι αντοχές μας; Τι είδους προετοιμασία απαιτείται; Ποια είναι τα «μυστικά» μιας παραβολικής πτήσης και γιατί πρέπει να κρατά κανείς το βλέμμα του σταθερό; Τελικά, μας φέρνουν αυτές οι εμπειρίες πιο κοντά στην κατάκτηση του Διαστήματος ή οι αστροναύτες θα είναι πάντα «άλλοι» από τους κοινούς θνητούς;

Η Δώρα Αναγνωστοπούλου συνομιλεί με τα μέλη της ελληνικής αποστολής, ενώ ο Neil Melville, υπεύθυνος των παραβολικών πτήσεων της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, την ξεναγεί στο ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος για να απαντήσει απλά αλλά και με χιούμορ σε όλες τις απορίες που γεννά η ανθρώπινη περιέργεια. Ακόμη, ο αστροναύτης JeanFrançois Clervoy μιλά στην κάμερα της εκπομπής για την εμπειρία του από την NASA και την ESA και για τα διαστημικά του ταξίδια ενώ αποκαλύπτει γιατί οι συνάδελφοί του τον φωνάζουν Billy Bob.

Τη δική του γνώση και εμπειρία μεταφέρει ο Αδριανός Γολέμης , ο μοναδικός Έλληνας υποψήφιος αστροναύτης που πέρασε στην τελική 25αδα ανάμεσα σε 23.000 υποψήφιους.

Όταν τον Ιούλιο του 1969 o Νιλ Αρμστρονγκ πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στη Σελήνη έκανε «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο αλλά ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα». Έκτοτε, ακολούθησαν πολλά και σημαντικά βήματα στην εξερεύνηση του Διαστήματος. Οι απανταχού διαστημικές υπηρεσίες μαζί με πλήθος επιστημόνων, ερευνητών, αστροναυτών ξεκίνησαν ένα πολλά υποσχόμενο εξερευνητικό ταξίδι δεκαετιών που έχει στόχο να ανακαλύψει νέους κόσμους. Το «MEGA STORIES» έχει να διηγηθεί πολλές διαστημικές ιστορίες.

Παρουσίαση-Αρχισυνταξία: Δώρα Αναγνωστοπούλου

Σκηνοθεσία: Κωνσταντής Φραγκόπουλος

Υπεύθυνη Έρευνας και Ρεπορτάζ: Ηλιάνα Δανέζη

Έρευνα: Κώστας Μπουρούσης

Οργάνωση παραγωγής: Αλεξάνδρα Μπότη

Κινηματογράφηση: Νo Names Filming team

Μοντάζ: Αλέξανδρος Αλευράς, Αφροδίτη Ταυρή

Ενδυματολόγος: Ηρώ Τσούρτου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *