«Early Hitchcock»: Ο Σκηνοθέτης πριν από τον Θρύλο στο CINOBO

BLACK CINOBO Ταινίες ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Το Cinobo παρουσιάζει τέσσερις σπάνιους τίτλους της πρώιμης φιλμογραφίας του μετρ του σασπένς, Άλφρεντ Χίτσκοκ, ένα συναρπαστικό δείγμα της μετέπειτα μεγαλειώδους και τόσο επιδραστικής πορείας του. 

Γεννημένος στο κλείσιμο του 19ου αιώνα, ο Χίτσκοκ μεγάλωσε στο East End του Λονδίνου, σε ένα περιβάλλον που κάποτε στοίχειωνε ο διαβόητος κατά συρροή δολοφόνος γνωστός ως Τζακ ο Αντεροβγάλτης, πρόσωπο που συζητιόταν ακόμα ανάμεσα στη νεολαία της εποχής του Χίτσκοκ δύο δεκαετίες αργότερα. Ο πατέρας του ήταν τόσο αυστηρός που λένε ότι κάποτε έκανε τον Άλφρεντ να εμφανιστεί στο τοπικό αστυνομικό τμήμα με ένα σημείωμα που έλεγε ότι είχε κακή συμπεριφορά και ότι έπρεπε να τον κλείσουν μέσα για λίγα λεπτά. Ήταν αρκετά ώστε να αποκτήσει φόβο για τους κλειστούς χώρους και μια έντονη ανησυχία για άδικη φυλάκιση, θέματα που θα χρησιμοποιούσε αργότερα στις ταινίες του.

e12c585b-4bf9-423a-a6f9-e728ef076ebd.webp

Ο Χίτσκοκ ήταν μόλις 27 χρονών όταν σκηνοθέτησε Το Ρινγκ, μια πολύ ξεχωριστή στιγμή στη φιλμογραφία του καθώς πρόκειται για ένα βουβό πυγμαχικό δράμα. Η πρώτη ομιλούσα ταινία του ήρθε το 1929. Το θρίλερ Εκβιασμός ήταν μια από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες της χρονιάς στην Αγγλία, έγινε η πρώτη βρετανική ταινία που έκανε χρήση συγχρονισμένου ήχου αφού η ολοκληρωμένη βουβή έκδοση είχε ντουμπλαριστεί και εν μέρει ξαναγυριστεί. Έναν χρόνο μετά, η Δολοφονία έδωσε στον Χίτσκοκ άλλη μια ευκαιρία να εξερευνήσει το είδος του σασπένς. Γυρίστηκε ταυτόχρονα σε γερμανόφωνη έκδοση, και αν και ελαφριά σε ύφος, ξεχωρίζει για τη χρήση της κάμερας και την πρωτοποριακή χρήση του voice over. Το 1931 ήρθε το βασισμένο στο ομότιτλο θεατρικό Παιχνίδι της Σάρκας, μια από τις λιγότερο γνωστές ταινίες του με τη διάσημη σκηνή της δημοπρασίας.

Frame_11_7_1_dfa82a4b21.png

Αδιαμφισβήτητα ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες όλων των εποχών, άφησε πίσω του πάνω από 50 ταινίες κοινού, με την καλύτερη δυνατή έννοια της λέξης, και μέσα από αυτές έκανε τους θεατές να νιώσουν, να καταλάβουν και να αισθανθούν ακριβώς αυτό που ήθελε ο ίδιος. Στη συλλογή Early Hitchcock βλέπουμε τέσσερις κλασικούς τίτλους, μέρος της βρετανικής περιόδου του που μετρά από τα μέσα της δεκαετίας του ‘20 ως το τέλος αυτής του ‘30, όταν ο Άλφρεντ Χίτσκοκ μετακόμισε από το Λονδίνο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, για να γράψει (κι άλλη) κινηματογραφική ιστορία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *