«Γέγονε – Μέσα στο Μουσείο»: Η παιδική σειρά της ΕΡΤ στο Διεθνές Φεστιβάλ Animation του Annecy 2023

Uncategorized

Το επεισόδιο «Εύφηρος» από την παιδική σειρά stop motion animation της ΕΡΤ «Γέγονε – Μέσα στο μουσείο» συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα στο Διεθνές Φεστιβάλ Animation του Annecy 2023, στην κατηγορία TV Films.

Η ταινία επιλέχθηκε ανάμεσα σε άλλες σε 3.250 από 111 χώρες, γεγονός που αποτελεί μεγάλη επιτυχία και επιβράβευση, καθώς είναι η πρώτη φορά που παράγεται παιδική σειρά stop motion animation στην Ελλάδα. Παράλληλα, είναι η πρώτη φορά που σειρά animation, εσωτερικής παραγωγής της ΕΡΤ, επελέγη ως υποψήφια σ’ ένα διεθνές φεστιβάλ αυτού του κύρους.

«Γέγονε – Μέσα στο Μουσείο»
Λίγα λόγια για τη σειρά

Ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της γνώσης και του πολιτισμού, που ξεκλειδώνει τη φαντασία των παιδιών, προσφέρει η σειρά stop motion animation της ΕΡΤ «Γέγονε – Μέσα στο μουσείο», σε συνεργασία με μουσεία της Αττικής.

Η σειρά έκανε πρεμιέρα στην ΕΡΤ2 το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022, ενώ από τον Δεκέμβριο μεταδιδόταν από την ERT World με αγγλικούς υπότιτλους, με σκοπό να την παρακολουθήσουν και οι νεότερες γενιές τηλεθεατών που ζουν στο εξωτερικό.

Κάθε επεισόδιο διαρκεί 5′ και απευθύνεται σε παιδιά 6-9 ετών. Σκοπός της σειράς είναι να δημιουργήσει μια πρώτη επαφή των παιδιών με τα μουσεία, μέσα από μια ψυχαγωγική αφήγηση. Ταυτόχρονα, δημιουργεί το έδαφος για οικογενειακή ψυχαγωγία και συζήτηση ανάμεσα σε παιδιά και γονείς, αλλά και μέσα σε μουσεία και σχολεία.

Παράλληλα, η σύνθεση της πρωτότυπης μουσικής για κάθε επεισόδιο, όπως και η ηχογράφηση της από τα Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ, αποκαλύπτει τις εξαιρετικές δυνατότητες της ΕΡΤ να στηρίξει παιδιά και πολιτισμό με την παραγωγή μιας σειράς με καλλιτεχνικό βάθος και επιστημονική εγκυρότητα.

Eπεισόδιο 8ο: Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού – «Εύφηρος»

Ο Εύφηρος, ένα επιτύμβιο γλυπτό στο Μουσείο του Κεραμεικού, ζωντανεύει και μας μιλάει για το δικό του όνειρο, να γίνει ένας άξιος πολίτης της Αθήνας. Ο Εύφηρος έσβησε πρόωρα γύρω στο 430 – 429 π.Χ. ή το 427 – 426 π.Χ., πριν προλάβει να φθάσει στην ηλικία που τον εικονίζει η στήλη του. Το μνήμα του Ευφήρου είναι ταυτόχρονα βαθιά ανθρώπινο και συγκινητικό· ο νέος παριστάνεται ως έφηβος και στεφανωμένος αθλητής, φορώντας το ιμάτιο του Αθηναίου πολίτη, προσηλωμένος στη στλεγγίδα με την οποία θα ξύσει από πάνω του τη σκόνη της κονίστρας.

  • Η σειρά μεταδίδεται σε επανάληψη από την ΕΡΤ2, κάθε Σάββατο στις 08:20.
  • Επίσης, είναι διαθέσιμη στην ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX.

Συντελεστές

Ιδέα – καλλιτεχνική διεύθυνση – σενάριο: Βάσια Χατζηγιαννάκη
Σκηνοθεσία σειράς: Γιάννης Ζιώγκας

Μουσική: Θεόδωρος Λεμπέσης

Ηχογράφηση: Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ

Σχεδιασμός ήχου – μιξάζ: Βασίλης Βασιλάκης

Παραγωγή: ΕΡΤ

Διεύθυνση παραγωγής για την ΕΡΤ: Ανδρέας Λιακόπουλος

Εκτέλεση παραγωγής: Neda Films

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *