Η ΕΡΤ2 γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής

BLACK Εκπομπές λόγου Ντοκιμαντέρ Παιδικό πρόγραμμα Πολιτιστικές Εκπομπές Σειρές Ταινίες ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Η ΕΡΤ2, την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023 γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με το πιο πλούσιο και μελωδικό πρόγραμμα. Μεταδίδονται ειδικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ, συναυλίες και κινηματογραφική ταινία, που κάνουν την 21η Ιουνίου τη μελωδικότερη ημέρα του χρόνου.

Picture Shows: Sir David Attenborough on location in Richmond Park spring 2021.

ΕΡΤ2 – Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

08:30 «Τραγούδια της άγριας ζωής με τον Sir David Attenborough»
(Attenborough’s Wonder of Song)

Ντοκιμαντέρπαραγωγής Ηνωμένου Βασιλείου 2021
O σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο επιλέγει τις αγαπημένες του ηχογραφήσεις από τον φυσικό κόσμο, που έφεραν επανάσταση στην αντίληψή μας για το τραγούδι των ζώων.
Κάθε τραγούδι, απ’ αυτό του μεγαλύτερου λεμούριου έως αυτό της μεγάπτερης φάλαινας και του μήνουρου, αποδεικνύει ότι το τραγούδι των ζώων είναι ένα εκπληκτικό παράδειγμα των εντυπωσιακών στρατηγικών επιβίωσης που ανέπτυξαν τα είδη για να μείνουν ζωντανά.

10:00 «Μυστικά των πόλεων»
(Secret Cities)

Σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής Ηνωμένου Βασιλείου 2017
Οι ιστορικοί Τέχνης Janina Ramirez και Alastair Sooke εμβαθύνουν στα κρυμμένα πολιτιστικά αξιοθέατα μεγάλων πόλεων του κόσμου, για να αποκαλύψουν πώς η ανάπτυξη, η ανοχή και η ανατρεπτική πλευρά μιας τοποθεσίας εμπλέκεται με την Τέχνη, τη λογοτεχνία και τη μουσική της.

 «Λισαβόνα» (Lisbon)

Στη Λισαβόνα το ντοκιμαντέρ μάς πηγαίνει σε ένα από τα κλαμπ fado της πόλης για να απολαύσουμε τη δημοφιλή πορτογαλική λαϊκή μουσική, της οποίας οι όμορφες μελωδίες γιορτάζουν τη λαχτάρα για το σπίτι, που κάποτε τραγουδούσαν ναυτικοί που ονειρεύονται την επιστροφή τους.

17:15 «Υποδεχόμαστε το καλοκαίρι»
Συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ 

Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση της συναυλίας για την υποδοχή του καλοκαιριού, που έδωσε η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023.

Μουσική διεύθυνση: Μιχάλης Οικονόμου

 Το πρόγραμμα της συναυλίας:

Claude Debussy (1862 – 1918): «La mer»

  • “De l’aube à midi sur la mer”
  • “Jeux de vagues”
  • “Dialogue du vent et de la mer”

Nikolay Rimsky – Korsakov (1844 – 1908): «Scheherazade, Op.35»

  • The Sea and Sinbad’s Ship
  • The Story of the Kalendar Prince
  • The Young Prince and the Young Princess
  • Festival at Baghdad. The Sea. The Ship Breaks against a Cliff Surmounted by a Bronze Horseman
18:35 «Τα μυστικά της μουσικής» 

Μια διαφορετική μουσική εκπομπή με τον Νίκο Κυπουργό. Τι σημαίνει σήμερα η μουσική; Ποια τα πρόσωπα και τα προσωπεία της; Πού ζει η αληθινή μουσική στις μέρες μας;
Ο Νίκος Κυπουργός ακολουθεί τα ίχνη των ήχων σε μια εποχή, που η μουσική είναι ταυτοχρόνως εκκωφαντικά παρούσα και καλά κρυμμένη. Η εκπομπή είναι ένα ταξίδι στα μυστικά της μουσικής από τη δημιουργία και την ερμηνεία, μέχρι την τεχνολογία και την εκπαίδευση, από τις αίθουσες, όπου παράγεται και παίζεται η μουσική, μέχρι τους δρόμους και τα σχολεία.

«Τι είναι μουσική;»

Τι είναι μουσική; Πώς απαντάει κανείς σ’ αυτό το ερώτημα χωρίς να ανατρέξει σε θεωρητικούς ορισμούς αλλά στην καθημερινή ζωή; Τι ήχους κρύβει η φύση, από την κορυφή ενός βουνού έως τον βυθό της θάλασσας;

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο της εκπομπής «Τα μυστικά της μουσικής» με τον Νίκο Κυπουργό, απαντήσεις στα ερωτήματα δίνουν οι: Παναγιώτης Λατσούδης (ορνιθολόγος), Νίκος Βογιατζάκης (παρατηρητής δελφινιών), Σπύρος Κουζούπης (επίκουρος καθηγητής Τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας & Ακουστικής ΤΕΙ Κρήτης), Διονύσης Σαββόπουλος (τραγουδοποιός).

19:30 «Ο Γιάννης Σπανός μελοποιεί Έλληνες ποιητές»
Μουσική Βραδιά – Από το Αρχείο της ΕΡΤ

Θέμα της εκπομπής είναι η μελοποιημένη ποίηση. Η Αρλέτα και ο Κώστας Καράλης ερμηνεύουν τα μελοποιημένα από τον Γιάννη Σπανό ποιήματα «Σπασμένο καράβι» του Γιάννη Σκαρίμπα«Η ομίχλη μπαίνει από παντού στο σπίτι» του Βύρωνα Λεοντάρη«Το λέει και το τραγούδι» της Λιλής Ιακωβίδη«Ο στρατιώτης ποιητής» του Μίλτου Σαχτούρη«Ο Κωνσταντής» του Κώστα Βάρναλη«Είναι ν’ απορείς» της Μαρίνας Λαμπράκη«Ο θρήνος της μάνας» του Ηλία Σιμόπουλου«Ο Γιάννης και η Μαριώ» του Βασίλη Ρώτα«Ιδανικός και ανάξιος εραστής» του Νίκου Καββαδία και «Αν είσαι» του Νίκου Καρύδη.

Παράλληλα, ο Γιώργος Παπαστεφάνου επισκέπτεται στο σπίτι του στη Χαλκίδα τον ποιητή Γιάννη Σκαρίμπα και συζητούν για την έμπνευση που «γέννησε» το «Σπασμένο καράβι» και για την ποίηση γενικότερα. Συζητεί, επίσης, με τον Γιάννη Σπανό για την επιλογή του να μελοποιεί Έλληνες και ξένους ποιητές, ενώ συναντά τη Λιλή Ιακωβίδη, η οποία του αποκαλύπτει ότι το ποίημά της «Το λέει και το τραγούδι» το έγραψε για τον σύζυγό της. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνάντηση στο στούντιο του Νίκου Μαμαγκάκη και του Γιάννη Σπανού, οι οποίοι αναλύουν τη διαφορετική οπτική με την οποία αντιμετώπισε ο καθένας τη μελοποίηση των ποιημάτων του Κώστα Βάρναλη. Ακόμη, ο δημοσιογράφος, στιχουργός και ποιητής Λευτέρης Παπαδόπουλος και ο ζωγράφος Σπύρος Βασιλείου εκφράζουν την άποψή τους για τη μελοποίηση της ποίησης, ενώ η ηθοποιός Ελένη Χαλκούση μιλά για τον ποιητή Νίκο Καββαδία. Τέλος, οι ηθοποιοί Γιάννης Φέρτης και Ελένη Χατζηαργύρη απαγγέλλουν τα ποιήματα «Σπασμένο καράβι» του Γιάννη Σκαρίμπα και «Αν είσαι» του Νίκου Καρύδη αντίστοιχα, ενώ ακούγεται ο Δημήτρης Ψαριανός στο μελοποιημένο από τον Νίκο Μαμαγκάκη ποίημα του Κώστα Βάρναλη «Ο Κωνσταντής».

Επιμέλεια-παρουσίαση: Γιώργος Παπαστεφάνου
Τηλεσκηνοθεσία: Ηλίας Μασούρας
Έτος παραγωγής: 1976

20:25 3η Παγκόσμια Συνάντηση Δήλου
«Peaux» από το έργο «Πλειάδες» του Ιάννη Ξενάκη
Παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση  

Η μουσική του Ιάννη Ξενάκη για πρώτη φορά στη Δήλο για τη ζωή στον πλανήτη.

Το μουσικόφιλο κοινό την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023 θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μία συναρπαστική ερμηνεία του «Peaux» από το έργο «Πλειάδες» του Ιάννη Ξενάκη, στην ΕΡΤ2 στις 20:30, καθώς και μέσα στον Ιούλιο στο ARTE, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κανάλι για τον πολιτισμό.

Μία σπάνια προσφορά από τη γενέτειρα του θεού της μουσικής για τη σημαντική αυτή ημέρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά έργο του πρωτοπόρου και οραματιστή συνθέτη ερμηνεύεται στη Δήλο. Το δωδεκάλεπτο κομμάτι ερμηνεύει ο διεθνώς καταξιωμένος Έλληνας σολίστ κρουστών Δημήτρης Δεσύλλας με το σύνολο «ΤΥΠΑΝΑ».

Η συναυλία μαγνητοσκοπήθηκε μπροστά στους εμβληματικούς λέοντες της Δήλου, συμβολισμός της βαθιάς σύνδεσης των αρχαίων μύθων, της τέχνης και της ανθρώπινης δημιουργικότητας για την προστασία της ζωής στον πλανήτη.
Πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουνίου, στο πλαίσιο της 3ης Παγκόσμιας Συνάντησης Δήλου, μίας πρωτοβουλίας του World Human Forum σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, σε σύμπραξη με το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και με την Europa Nostra. Καλλιτεχνικοί εταίροι της εκδήλωσης ήταν το Ωδείο Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο σημαντικός χορογράφος Άκραμ Καν.
Σύνολο κρουστών «ΤΥΠΑΝΑ»: Δημήτρης Δεσύλλας, Ανδρέας Φαρμάκης, Νίκος Μεταλλινός, Μπάμπης Ταλιαδούρος, Δημήτρης Αργυρόπουλος, Κατερίνα Κοσκινά

Σκηνοθεσία: Stephan Talneau
Ηχογράφηση-μίξη-μάστερινγκ: Άγης Γυφτόπουλος

22:00 «Νίνα» (Α’ τηλεοπτική μετάδοση)
(Nina aka Untitled Nina Simone Project)

Βιογραφικό μουσικό δράμα, παραγωγής Ηνωμένου Βασιλείου 2016
Σκηνοθεσία-σενάριο: Σίνθια Μορτ
Πρωταγωνιστούν: Ζόε Σαλντάνα, Ντέιβιντ Ογιέλουο, Ρόναλντ Γκούτμαν, Κέβιν Μάμπο
Διάρκεια: 90΄
Υπόθεση: Η ζωή και η επαγγελματική πορεία μιας από τις σπουδαιότερες γυναικείες φωνές στην ιστορία, της Νίνα Σιμόν, ξεδιπλώνεται στη βιογραφική αυτή ταινία που έχει στην καρδιά της μια σπάνια και δυνατή ερωτική ιστορία.
Αρχίζοντας από τη δεκαετία του 1990 στη Γαλλία και πηγαίνοντας πίσω στον χρόνο και σε σημαντικές στιγμές της ζωής της Σιμόν, η ταινία καταγράφει την ιστορία μιας μουσικής ιδιοφυΐας και «Αρχιέρειας της Soul», που τελικά βρίσκει την αγάπη και τη γαλήνη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *