«Μεσόγειος: Πολιορκημένη θάλασσα» στο ERTFLIX

BLACK ERTFLIX Ντοκιμαντέρ

Μαγευτικές εικόνες, υποβρύχια και εναέρια πλάνα που κόβουν την ανάσα και η συνεργασία δεκάδων επιστημόνων και τεχνικών, αναδεικνύουν την ιστορία της Μεσογείου και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει, στην εντυπωσιακή σειρά ντοκιμαντέρ «Μεσόγειος: Πολιορκημένη θάλασσα», η οποία είναι διαθέσιμη στο ERTFLIX.

Μέσα από έξι ωριαία επεισόδια, όλα διαθέσιμα στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ, η σειρά ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία της εξέλιξης της χλωρίδας και της πανίδας της Μεσογείου, καθώς και τον αντίκτυπο της ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Για τη δημιουργία της σειράς ντοκιμαντέρ «Μεσόγειος: Πολιορκημένη θάλασσα», συνεργάστηκαν περισσότεροι από 50 επιστήμονες και δεκάδες τεχνικοί, οι οποίοι εργάστηκαν για τέσσερα χρόνια, σε 12 χώρες. Για τα πλάνα της σειράς, απαιτήθηκε ενάμισης χρόνος απαιτητικών γυρισμάτων, τα οποία έφεραν σε πέρας κορυφαία συνεργεία, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές κινηματογράφησης των άγριων ζώων και του φυσικού περιβάλλοντος.

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε πολλές χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο, μεταξύ των οποίων σε ΓαλλίαΙσπανίαΙταλία και Μαρόκο, αλλά εστίασαν στην Ελλάδα ως μία από τις χώρες όπου συναντώνται πολλά από τα χαρακτηριστικά είδη του μεσογειακού οικοσυστήματος.

Faucon crécerellette (Falco naumanni) mâle arrivant au nid, Matera, Basilicate, Italie
Επεισόδιο 1: «Η Oδύσσεια για τη νέα ζωή»

Όλα ξεκινούν από τη γέννηση. Μια χελώνα καρέτα καρέτα διασχίζει τη Μεσόγειο από τη Γαλλία στην Ελλάδα για να γεννήσει τα αυγά της στην παραλία που γεννήθηκε. Ο ερυθρός τόνος ταξιδεύει από τον Ατλαντικό Ωκεανό ώστε να γεννήσει στη γενέτειρά του, στη Μεσόγειο. Ένας νεαρός αρσενικός πελαργός διασχίζει η Σαχάρα και το Στενό του Γιβραλτάρ, για πρώτη φορά, για να κάνουν οικογένεια στην Ισπανία. Αυτά τα ταξίδια είναι γεμάτα κινδύνους, από δίχτυα ψαρέματος μέχρι πλαστική ρύπανση και ισχυρούς ανέμους.

Επεισόδιο 2: «Φροντίδα για έμβια όντα»

Αυτή η μικρή θάλασσα είναι πυκνοκατοικημένη από ανθρώπους για αιώνες. Θηλυκά χταπόδια που φροντίζουν τα αυγά τους και τελικά πεθαίνουν όταν γεννιούνται. Χελώνες που εκκολάπτονται από τα αυγά και πρέπει να κάνουν τα πρώτα βήματα μόνες τους. Οι θαλάσσιοι αετοί με λευκή ουρά είναι μεγαλοπρεπή αρπακτικά πουλιά. Σε ένα από τα τελευταία ζευγάρια της Μεσογείου, συμβαίνει μια τραγωδία. Το αρσενικό χάνει τη σύντροφό του όταν πέφτει θύμα ενός καλωδίου ρεύματος. Περιπλανιέται στη Μεσόγειο, μέχρι που συναντά ένα άλλο ταίρι και πετάει μαζί της για τη Βόρεια Ευρώπη όπου οι αετοί είναι πολύ λιγότερο σπάνιοι.

Επεισόδιο 3: «Γίνομαι ενήλικας»

Το να μεγαλώνεις στη Μεσόγειο είναι μια μεγάλη πρόκληση. Ο Γκιγιόμ Νερί, πρωταθλητής ελεύθερης κατάδυσης, μας ξεναγεί σε υποβρύχιες σπηλιές στην Ελλάδα για να συναντήσουμε ένα ζώο που είναι σχεδόν υπό εξαφάνιση: τη φώκια μοναχός. Διηγείται την ιστορία μιας νεαρής φώκιας που βρέθηκε μόνη, πολύ μακριά από την οικογένειά της, όταν παρασύρθηκε από καταιγίδα. Η εκμάθηση της ανεξαρτησίας μπορεί να είναι σκληρή, όπως αποκαλύπτει μια νεαρή γάτα από την Αμοργό. Απορρίφθηκε από τη μητέρα της και πρέπει να μάθει να τρέφεται σαν άγριο ζώο. Σε άλλα είδη, όπως η φάλαινα πτερυγίων, οι μητέρες φροντίζουν για την εκπαίδευση των μικρών μέχρι την ενηλικίωση. Οι βάρκες που διασχίζουν ασταμάτητα τη θάλασσα, είναι ο μεγάλος φόβος τους.

Επεισόδιο 4: «Γεράματα και αναγέννηση»

Τα έμβια όντα δεν βιώνουν τα γηρατειά με τον ίδιο τρόπο. Στα αρσενικά φλαμίνγκο, τα γηρατειά φέρνουν αδεξιότητα και χάνουν όλες τις δυνάμεις της αποπλάνησης. Στα δελφίνια, οι γνωστικές ικανότητες μειώνονται και αναστατώνεται η ισορροπία της ομάδας. Μερικά έμβια όντα έχουν εξαιρετική μακροζωία: τα ελαιόδεντρα μπορούν να ζήσουν για χιλιάδες έτη. Η Ποσειδωνία, ένα θαλασσόχορτο που φτάνει τα 100.000 χρόνια ζωής, είναι ο αρχαιότερος ζωντανός οργανισμός στον κόσμο. Όπως και τόσα άλλα οικοσυστήματα, υποφέρει από τη θαλάσσια κυκλοφορία, τη ρύπανση και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ο Γκιγιόμ Νερί μάς μεταφέρει σε εντυπωσιακά ναυάγια. Αυτοί οι τόποι θανάτου και καταστροφής έχουν γίνει οάσεις ζωής. Η Μεσόγειος έχει απίστευτη ικανότητα αναγέννησης και ανάπλασης. Αλλά πρέπει να της δώσουμε μια ευκαιρία και να τη βοηθήσουμε να επουλώσει τις πληγές της.

Επεισόδιο 5: «Οι φύλακες της Μεσογείου» (Επιστήμη)

Από την αρχαιότητα, η Μεσόγειος έχει υπάρξει ένα σταυροδρόμι πολιτισμού, εμπορίου και ανθρώπινης δραστηριότητας. Είναι επίσης ένας επίγειος παράδεισος, όπου διάφορα είδη συνυπάρχουν σε μια εύθραυστη ισορροπία. Σήμερα, οι συγκρούσεις μεταξύ του ανθρώπου και της φύσης έχουν οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου κατάρρευση του οικοσυστήματός της. Σε όλη τη Μεσόγειο, πολλές γυναίκες και άνδρες έχουν αναλάβει δράση απέναντι στους κινδύνους που αντιμετωπίζει. Ένας «στρατός» επιστημόνων εργάζεται ακούραστα για να βελτιώσει τη γνώση μας για την ισορροπία που χρειάζεται κάθε οικοσύστημα, να αναλύσει τις συμπεριφορές και τις αλληλεπιδράσεις των ειδών και, τελικά, να βρει λύσεις. Πρωτοβουλίες που δίνουν ανάσες στα απειλούμενα είδη και χρόνο στους ανθρώπους να επιδιορθώσουν μερικές από τις ζημιές που έχουν προκληθεί στον πλανήτη.

Επεισόδιο 6: «Οι περιπέτειες της σειράς “Μεσόγειος”» (Making of)

Το επεισόδιο εστιάζει στην ομάδα παραγωγής και την πρόκληση που ανέλαβε να εντοπίσει τους απίστευτους θησαυρούς της Μεσογείου και να εξιστορήσει τις περιπέτειες της μεσογειακής πανίδας και χλωρίδας, οι οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν ενάντια στους ολοένα αυξανόμενους κινδύνους που τις απειλούν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *