«Μουσικό κουτί» στην ΕΡΤ1 – Καλεσμένοι η Yasmin Levy και οι Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης

Πολιτιστικές Εκπομπές ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Το «Μουσικό κουτί» υποδέχεται, την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024, στις 21:00, στην ΕΡΤ1, τη Yasmin Levy, την αισθαντική ερμηνεύτρια που μας ταξιδεύει με τα τραγούδια της σε όλη τη Μεσόγειο και διατηρεί ιδιαίτερη σχέση με το ελληνικό κοινό, μαζί με δυο εξαιρετικούς μουσικούς και ερμηνευτές, τον Κωνσταντίνο και τον Ματθαίο Τσαχουρίδη, οι οποίοι εκπροσωπούν εδώ και χρόνια με τον καλύτερο τρόπο την ποντιακή μουσική παράδοσή μας. Καλεσμένος στην εκπομπή και ο διεθνούς φήμης και καταξιωμένος ντράμερ Κώστας Αναστασιάδης.

Nίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη ενώνουν μια σπουδαία και παγκοσμίως γνωστή ερμηνεύτρια από την Ιερουσαλήμ με δύο ταλαντούχους μουσικούς από τη Βέροια.

Η εκπομπή γίνεται ένα σταυροδρόμι μουσικών παραδόσεων, που αγκαλιάζει ολόκληρη τη Μεσόγειο, από την Ισπανία και την Ελλάδα μέχρι τη Μέση Ανατολή και τον Πόντο.

Με το ξεχωριστό στιλ και συναίσθημα στη φωνή της, η Yasmin Levy έχει κερδίσει παγκόσμια αναγνώριση. Η μουσική της ταυτότητα στηρίζεται στην σεφαραδίτικη παράδοση, δηλαδή στη μουσική των Εβραίων της Ισπανίας, αλλά και στις δικές της πρωτότυπες συνθέσεις. Έκανε το ντεμπούτο της με το άλμπουμ «Romance & Yasmin», το 2000, και κέρδισε υποψηφιότητα ως η καλύτερη νέα καλλιτέχνις για το BBC Radio 3, στην κατηγορία World Music.

Ο Κωσταντίνος Τσαχουρίδης γεννήθηκε στη Βέροια και από την ηλικία των 7 ετών άρχισε να τραγουδάει. Η φωνή του παραμένει το «όργανο» με το οποίο εκφράζει την αγάπη και τον σεβασμό του σε αυτό που υπηρετεί. Η αφοσίωσή του στη μουσική δεν άργησε να αναγνωριστεί.

Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης γεννήθηκε στη Βέροια και σε ηλικία 9 ετών άρχισε να παίζει ποντιακή λύρα, την οποία διδάχτηκε από τον παππού του, γνωστό λυράρη της περιοχής. Από τότε έως και σήμερα, η ποντιακή λύρα είναι το μουσικό όργανο με το οποίο ο Ματθαίος εκφράζεται με βαθιά αφοσίωση, αγάπη και σεβασμό.

«Caruso»: Ο Κωσταντίνος Τσαχουρίδης σε μια διαφορετική εκτέλεση του αριστουργηματικού τραγουδιού του Lucio Dalla. Δείτε το βίντεο εδώ.

«Una Noches Mas»: Η Yasmin Levy και ο Κωσταντίνος Τσαχουρίδης σε ένα υπέροχο ντουέτο του τραγουδιού, που υπογράφουν οι Yasmin Levy & Yechiel Hasson. Δείτε το βίντεο εδώ. 

«Κι Θυμασ΄ατό ζαέρ»: Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης στο τραγούδι του οποίου έχει γράψει τη μουσική ο ίδιος και τους στίχους ο Χρήστος Αντωνιάδης. Δείτε το βίντεο εδώ. 

«Naci en Alamo – Ο μπαλαμός»: Το εμβληματικό τραγούδι του Διονύση Τσακνή, σε μετάφραση Tony Gatlif, ερμηνεύουν η Yasmin Levy και ο Ματθαίος Τσαχουρίδης. Δείτε το βίντεο εδώ. 

«Introduction Piece»: Το ορχηστρικό κομμάτι του Ματθαίου Τσαχουρίδη, σε μια υπέροχη διασκευή από τους μουσικούς του «Κουτιού». Δείτε το βίντεο εδώ. 

Καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ σας. Ανοίγει ένα ατμοσφαιρικό αλλά και… διονυσιακό «Μουσικό κουτί»!

Ιδέα-καλλιτεχνική επιμέλεια: Νίκος Πορτοκάλογλου
Παρουσίαση: Νίκος Πορτοκάλογλου, Ρένα Μόρφη
Σκηνοθεσία: Περικλής Βούρθης
Αρχισυνταξία: Θεοδώρα Κωνσταντοπούλου
Παραγωγός: Στέλιος Κοτιώνης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Βασίλης Μουρίκης
Σκηνογράφος: Ράνια Γερόγιαννη
Μουσική διεύθυνση: Γιάννης Δίσκος
Καλλιτεχνικοί σύμβουλοι: Θωμαΐδα Πλατυπόδη – Γιώργος Αναστασίου
Υπεύθυνος ρεπερτορίου: Νίκος Μακράκης
Photo Credits: Μανώλης Μανούσης / ΜΑΕΜ
Εκτέλεση παραγωγής: Foss Productions

Μαζί τους οι μουσικοί: Πνευστά-Πλήκτρα: Γιάννης Δίσκος Βιολί-φωνητικά/Δημήτρης Καζάνης κιθάρες-φωνητικά/Λάμπης Κουντουρόγιαννης Drums / Θανάσης Τσακιράκης μπάσο-μαντολίνο-φωνητικά / Βύρων Τσουράπης πιάνο-πλήκτρα / Στέλιος Φραγκούς

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *