«Ειδικές αποστολές» στην ΕΡΤ1

Ενημερωτικές Εκπομπές

Ένα αποκαλυπτικό επεισόδιο της ερευνητικής εκπομπής «Ειδικές αποστολές», μεταδίδεται τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2021, στις 23:00, από την ΕΡΤ1.

«Κορωνοϊός: Το “αποτύπωμα”». Ένας χρόνος πανδημίας και με το τρίτο κύμα προ των πυλών, οι «Ειδικές αποστολές» φωτίζουν πτυχές από τις δύο φάσεις της δραματικής περιπέτειας. Ασθενείς και θεραπευτές περιγράφουν τον φόβο και τον αγώνα τους, αποτυπώνοντας τα στοιχεία της μελέτης -που αποκαλύπτονται- για τις σωματικές και ψυχικές μακροπρόθεσμες συνέπειες της νόσου. Ένας πόλεμος χωρίς ανάσα, με τις μεταλλάξεις του ιού-«χαμαιλέοντα», να φέρνουν νέο παγκόσμιο συναγερμό για την εξέλιξη της πανδημίας. Οι θεραπείες, τα εμβόλια που καθυστερούν και οι σχεδιασμοί για το «χτίσιμο» του πολυπόθητου τείχους ανοσίας.

Οι καθηγητές-γιατροί στην πρώτη γραμμή, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων στο νοσοκομείο Αττικόν, Αναστασία Αντωνιάδου, και ο επίκουρος καθηγητής ΕΚΠΑ, πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, Ιωάννης Καλομενίδης, μιλούν στη Σταυρούλα Χριστοφιλέα για τον αγώνα τους στα δυο «κύματα» της πανδημίας και για τις συνέπειες της νόσου στον οργανισμό, όπως αποτυπώνονται σε ειδική μελέτη.

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας Προληπτικής Ιατρικής, Δημήτρης Παρασκευής, αποκαλύπτει τι γίνεται με τις μεταλλάξεις και πόσο επηρεάζουν την πανδημία. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, εξηγεί τι γίνεται με τα εμβόλια και ο καθηγητής Αιματολογίας Ευάγγελος Τέρπος πώς χτίζεται και πόσο διαρκεί η ανοσία. Ακόμη, μας παρουσιάζει τα στοιχεία της ελληνικής μελέτης για τα αντισώματα που διατηρούν όσοι μολύνθηκαν, στοιχεία χρήσιμα, για την απάντηση στο ερώτημα: θα χρειασθεί επαναληπτική δόση του εμβολίου; Και πότε;

«Ο πρώτος Έλληνας Εβραίος δήμαρχος στην Ελλάδα». Στις 27 Ιανουαρίου η ανθρωπότητα θυμάται το ειδεχθέστερο έγκλημα της σύγχρονης Ιστορίας της. Το ολοκαύτωμα των Εβραίων. Μαζί με εκατομμύρια άλλους και Έλληνες Εβραίοι έπεσαν θύματα της ασύλληπτης θηριωδίας των Ναζί. Ολόκληρες εβραϊκές κοινότητες αφανίστηκαν και σβήστηκαν από τον χάρτη της Ελλάδας. Σήμερα ελάχιστα είναι τα ίχνη τους και λίγοι γνωρίζουν ότι κάποτε Έλληνες χριστιανοί και Εβραίοι συνυπήρχαν σε πολλές πόλεις της χώρας μας, όπως στη Θεσσαλονίκη και στα Γιάννενα. Ο Μωυσής Ελισάφ, ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος στην Ελλάδα, ξεναγεί τη Μαριλένα Κατσίμη και τις «Ειδικές αποστολές» στις γειτονιές των Ιωαννίνων, εκεί όπου ζούσε η ελληνόφωνη εβραϊκή κοινότητα πριν μεταφερθεί στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου. To 91% των Εβραίων της πόλης δεν γύρισε ποτέ πίσω. (Το θέμα κινηματογραφήθηκε πριν από την κρίση του κορωνοϊού).

«Επιχείρηση Αλκμήνη». Οι υπηρεσίες ασφαλείας ολοκλήρωσαν το περασμένο φθινόπωρο έρευνα σε βάρος τεσσάρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που σύμφωνα με τις αρχές, παρείχαν υποστήριξη σε πρόσφυγες και μετανάστες στο Ανατολικό Αιγαίο. Τα μέλη τους κατηγορούνται σήμερα για διακίνηση μεταναστών και κατασκοπεία, με τους εθελοντές πάντως να αρνούνται τις κατηγορίες και να υποστηρίζουν ότι τα κίνητρά τους ήταν αμιγώς ανθρωπιστικά. Εν αναμονή των δικαστικών εξελίξεων, ο Γιάννης Σουλιώτης και οι «Ειδικές αποστολές» συνάντησαν σε Καβάλα και Λέσβο τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης, συνομίλησαν με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου και αφηγούνται σήμερα το χρονικό της επιχείρησης, που έμεινε γνωστή με την κωδική ονομασία «Αλκμήνη».

Αρχισυνταξία: Σταυρούλα Χριστοφιλέα – Πιέρρος Τζανετάκος

Υπεύθυνη ερευνών: Ελβίρα Κρίθαρη

Διεύθυνση παραγωγής: Περικλής Παπαδημητρίου

Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρεμούνδος – Γιάννης Γεωργιουδάκης

Υπεύθυνος εκπομπής: Φάνης Παπαθανασίου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *