«Τα χρόνια της αθωότητας» ανακαλούν τις αθλητικές μνήμες

BLACK ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ Ντοκιμαντέρ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Το 8ο και τελευταίο επεισόδιο της νέας σειράς ιστορικών ντοκιμαντέρ «Τα Χρόνια της Αθωότητας» του Ηλία Γιαννακάκη, που ανακαλεί τις αθλητικές μνήμες των παππούδων, των πατεράδων μας αλλά και όσων, νεότερων, έχουν ακούσει τις αφηγήσεις των μεγάλων ειδώλων παλαιότερων εποχών, διατρέχοντας παράλληλα την ιστορία της Ελλάδας, θα προβληθεί στην ΕΡΤ3 την Δευτέρα 11 Απριλίου στις 23:00.


Στο επεισόδιο αυτό, που έχει τίτλο «Τα χρόνια της Α΄ Εθνικής (1959-1979)» ταξιδεύουμε στο 1959, όταν δημιουργείται η Α΄ Εθνική και το ελληνικό ποδόσφαιρο κάνει τα πρώτα βήματα προς τον ημι-επαγγελματισμό, παραμένοντας, όμως στην ουσία, ακόμα ερασιτεχνικό.

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του εξήντα και του εβδομήντα, η παρουσία κάποιων σπουδαίων ξένων προπονητών, η τοποθέτηση χόρτου σε ορισμένα γήπεδα, όπως και η εμφάνιση σπουδαίων παικτών αλλά και κάποιων παραγόντων αλλάζουν το κλίμα. Η Εθνική μας ομάδα βρέθηκε δύο φορές πολύ κοντά στους τελικούς μεγάλων διοργανώσεων, αλλά και τις δύο φορές απέτυχε τελικά.

Ο Παναθηναϊκός, ωστόσο, έφτασε στο Γουέμπλεϊ, ενώ θαυμάσαμε τις μεγάλες ομάδες του Ολυμπιακού υπό τον Γουλανδρή, του ΠΑΟΚ με ηγέτη τον Κούδα και της ΑΕΚ του Μπάρλου. Τελικά, μέσα από σκαμπανεβάσματα, φτάσαμε στην πρόκριση της Εθνικής Ελλάδας για πρώτη φορά σε μεγάλη διοργάνωση – στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα – την ίδια χρονιά (1979) που μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ελληνικό ποδόσφαιρο πέρασε στη σφαίρα του επαγγελματισμού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *