Η Ελένη Βιτάλη και ο Χάικ Γιαζιτζιάν στο «Μουσικό Κουτί»

Μουσικές Εκπομπές Πολιτιστικές Εκπομπές ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Η Ελένη Βιτάλη, μια από τις συγκλονιστικότερες φωνές του λαϊκού μας τραγουδιού, και ο Χάικ Γιαζιτζιάν ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της έθνικ μουσικής και σολίστας στο ούτι, ανοίγουν το «Μουσικό κουτί» της ζωής τους, την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022, στις 22:00 στην ΕΡΤ1, καλεσμένοι του Νίκου Πορτοκάλογλου και της Ρένας Μόρφη.

Τα λαϊκά τραγούδια της Ελένης Βιτάλη συναντούν τα παραδοσιακά αρμένικα του Xάικ Γιαζιτζιάν, σε ένα μουσικό ταξίδι πέρα από σύνορα, που ενώνει την Ανατολή με τη Δύση.

«Δε μένω πια εδώ» σε μουσική και στίχους Νίκου Πορτοκάλογλου. Ερμηνεύει μοναδικά η Ελένη Βιτάλη.
Δείτε το βίντεο στο σύνδεσμο https://youtu.be/3nbZ9XwaYEA 

«Habrban – Μυστικά πως σ’ αγαπώ». Παραδοσιακό αρμενικό. Ελληνικοί στίχοι Δημήτρης Υφαντής.  Ο Χάικ Γιαζιτζιάν με το ούτι του ερμηνεύει αυτό το υπέροχο τραγούδι. Δείτε το βίντεο στο σύνδεσμο https://youtu.be/14WnvATlgTg

Η Ελένη Βιτάλη τραγουδά από μικρή για την αγάπη, τον έρωτα, τον πόνο και την ξενιτειά. «Όταν τραγουδούσα στα πανηγύρια κάλυπτα τα πόδια μου με μαντήλι για να καταλαβαίνουν ότι δεν περνάνε τα παιχνίδια. Ήταν συμβολικό» λέει η ίδια μιλώντας για τα πρώτα της χρόνια στο τραγούδι. Ερμήνευσε πολλούς σπουδαίους συνθέτες, αλλά κάποια στιγμή έκανε την έκπληξη και αποκάλυψε κι ένα άλλο κρυφό της πρόσωπο, αυτό μιας εξαιρετικής τραγουδοποιού. Με τη μοναδική της φωνή μάς θυμίζει το «Ένα χειμωνιάτικο πρωί»«Εγώ τραγούδαγα τα βράδια στα σκυλάδικα»«Αυτά παθαίνει μάτια μου»«Tαχεία»

«Το αίμα μου είναι αρμένικο, πατρίδα μου είναι η Συρία και σπίτι μου η Ελλάδα. Ξεκίνησα παίζοντας ευρωπαϊκή μουσική και έπιασα το ούτι όταν ήρθα στην Ελλάδα» δηλώνει ο Χάικ Γιαζιτζιάν, ο οποίος ζει στην Ελλάδα εδώ και 40 χρόνια. Μαζί του ταξιδεύουμε στις μουσικές παραδόσεις της Ανατολής και της Μεσογείου. Αυτοδίδακτος στο ούτι, με δικό του προσωπικό ήχο και βαθιά αισθαντικότητα στη φωνή και το τραγούδι, έχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους Έλληνες καλλιτέχνες και έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ σ’ όλο τον κόσμο.

Στο Jukebox της εκπομπής οι διασκευές της μπάντας του «Μουσικού κουτιού» γράφουν για άλλη μια φορά… ιστορία! Τα αγαπημένα της Ελένης Βιτάλη συναντούν τα αγαπημένα του Χάικ Γιαζιτζιάν…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *