COSMOTE HISTORY HD: Η διατροφή των Ελλήνων στη «Μηχανή του Χρόνου»

BLACK COSMOTE TV Ντοκιμαντέρ

Η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο έρχεται στο COSMOTE HISTORY HD στο καθιερωμένο ραντεβού της Δευτέρας, για να «ανοίξει το κεφάλαιο» της διατροφής των Ελλήνων. Οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων από την αρχαιότητα έως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και οι παράγοντες που καθόριζαν το διαιτολόγιό τους ανά χρονική περίοδο θα ξεδιπλωθούν σε ένα μεγάλο αφιέρωμα, που χωρίζεται σε δύο μέρη.  

Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος, σήμερα στις 21:00, θα παρουσιαστούν οι διατροφικές συνήθειες των αρχαίων, που καθορίζονταν από την αντίληψη ότι η λιτή διατροφή χαρίζει υγεία και ευεξία. Τα γεύματά τους ήταν τρία και ξεκινούσαν με την ανατολή του ηλίου, πριν τις εργασίες. Το φαγητό το σέρβιραν πάντα οι δούλοι, ενώ στις φτωχές οικογένειες η σύζυγος, η οποία έτρωγε στο τέλος. Η έρευνα της εκπομπής παρουσιάζει επίσης την κουζίνα των Αθηναίων, που φημιζόταν για τις πίτες και τα αρτοποιήματά της, και τους λόγους που οι ίδιοι δεν έτρωγαν συχνά κρέας.

Η «Μηχανή του Χρόνου» θα δώσει απαντήσεις και για το χαμηλό προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, καθώς και για το πώς εντάχθηκαν στη διατροφή τους τα εσπεριδοειδή, ο κιμάς και τα σιροπιαστά γλυκά, όπως ο μπακλαβάς και το κανταΐφι.

Το δεύτερο και τελευταίο μέρος του σχετικού αφιερώματος, τη Δευτέρα 4 Απριλίου στις 21:00, θα επικεντρωθεί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την περίοδο μετά από αυτόν, όταν η έλευση του ψυγείου και της ηλεκτρικής κουζίνας βελτίωσε αισθητά τον τρόπο διατροφής των Ελλήνων. Παράλληλα, ο Χρίστος Βασιλόπουλος θα αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο η διατροφή συνέβαλε στην εξάλειψη σοβαρών ασθενειών.

Αμέσως μετά την προβολή του στο COSMOTE HISTORY HD, κάθε νέο επεισόδιο της «Μηχανής του Χρόνου» θα είναι διαθέσιμο μέσα από τον δωρεάν, on demand κατάλογο COSMOTE TV PLUS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *