Η Ντόρα Μπακοπούλου στο “Μονόγραμμα”

Εκπομπές λόγου ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Η Ντόρα Μπακοπούλου, η διεθνούς φήμης, Ελληνίδα πιανίστα, από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες της σύγχρονης εποχής, αφιερωμένη ψυχή τε και σώματι στη μούσα της μουσικής, μας συστήνεται στο Μονόγραμμα.

Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες παγκοσμίου βεληνεκούς όπως ο Γεχούντι Μενουχίν, η Μάρτα Άργκεριχ, ο Μάνος Χατζιδάκις – το μεγαλύτερο μέρος του έργου του είναι ερμηνευμένο από την ίδια – ο Μίκης Θεοδωράκης, (Άξιον Εστί, Canto General), ο Νικήτα Μαγκάλωφ, ο Φρίντριχ Γκούλντα, η Σόνια Θεοδωρίδου, ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος…

Η μουσική ήταν πάντα μέσα της. Σε ηλικία 4 ετών μπορούσε να μεταφέρει στο πιάνο ό,τι άκουγε από το ραδιόφωνο.

Μεγάλωσε στο Ψυχικό στην οδό Μπακοπούλου – δρόμος που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του πατέρα της, ο οποίος ήταν στρατηγός στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αιχμάλωτος των Γερμανών στο Άουσβιτς.

Σε ηλικία 9 ετών, την άκουσε να παίζει πιάνο στη Νέα Υόρκη ο Δημήτρης Μητρόπουλος, ο οποίος την ενθάρρυνε να συνεχίσει!!!

Μπήκε στο Ωδείο Αθηνών, με δασκάλα τη Μαρίκα Παπαϊωάννου, απ’ όπου αποφοίτησε το 1959. Κέρδισε την υποτροφία του ΙΚΥ και έφυγε στο εξωτερικό για σπουδές, στην Αυστρία αρχικά και μετά στην Ελβετία.

Σε ηλικία μόλις 14 ετών έγινε μέλος της μυθικής παρέας της πολιτιστικής Άνοιξης του ΄60 στην οποία μπήκε μέσω του Μάνου Χατζιδάκι που τη λάτρευε. Γνώρισε τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Γκάτσο, το Νάνο Βαλαωρίτη, το Νίκο Κούνδουρο, τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, το Νίκο Καρούζο, το Μίνωα Αργυράκη, τον Εμπειρίκο. «Ήμουν πολύ τυχερή και πολύ ευγνώμων, το έσκαγα από το Αρσάκειο για να κάνω παρέα στο “Πικαντίλι” μ’ αυτούς τους ανθρώπους…».

«Με τον Χατζιδάκι συναντηθήκαμε πρώτη φορά όταν ήμουν 13 ετών, στο σπίτι του Φοίβου Ανωγειανάκη. Υπήρξε μεγάλη αγάπη μεταξύ μας, η οποία είχε και συνέχεια για πολλά χρόνια. Αγάπησα πολύ και τον Μίκη Θεοδωράκη.Είμαι φαν του! Έχει γράψει ανυπέρβλητης ομορφιάς τραγούδια. Τον είχε στείλει ο Χατζιδάκις στο σπίτι μου να με γνωρίσει και ήρθε μόνος του».

Η Ντόρα Μπακοπούλου αναφέρεται με πάθος και στο πνευματικό της τέκνο, το Φεστιβάλ Αίγινας.

 «Έχουν λάβει μέρος 500 καλλιτέχνες μέχρι τώρα γιατί είναι το 15ο φεστιβάλ φέτος. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη αγάπη μεταξύ μας και νομίζω ότι και το νησί έχει αγαπήσει κι έχει δεχτεί αυτό το φεστιβάλ και το στηρίζει».

Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Κιμ Ντίμον, δημοσιογραφική επιμέλεια Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς, φωτογραφία Μαίρη Γκόβα, ηχοληψία Λάμπρος Γόβατζης, μοντάζ Θανάσης Παπαθανασίου, διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *