Οι Active Member και ο Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης στο «Μουσικό Κουτί» της ΕΡΤ1

Μουσικές Εκπομπές ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

«Μέρες παράξενες, θαυμάσιες μέρες, να ονειρεύεσαι, να μην ξεχνάς…» τραγουδάμε στο «Μουσικό κουτί» την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021στις 23:00.

Οι Active Member ανατρέχουν στα τραγούδια και στους μύθους τους και ο Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης ανακατεύει τις μουσικές και τα λόγια του, σε μια εκπομπή που ενώνει τις γειτονιές του Περάματος με τα βουνά της Κρήτης! Ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη υποδέχονται τον B.D. Foxmoor μαζί με τη Sadahzinia και τον Γιώργο Νικηφόρου Ζερβάκη.

Μια συνάντηση που γκρεμίζει τα μουσικά στερεότυπα! Η low bap σκηνή συναντά την κρητική λύρα και το «Λαβωμένο Ξωτικό» παίζει «Κορώνα Γράμματα». Στους «Μύθους του Βάλτου» η… αλεπού ενώνει ανθρώπους, όνειρα και προσδοκίες.

«Φυσάει κόντρα». Σε μια απροσδόκητη μουσική εκτέλεση με όλη την μπάντα της εκπομπής να συνοδεύει στην ερμηνεία τον Μιχάλη Μυτακίδη, το εμβληματικό κομμάτι των Active Member παίρνει άλλη διάσταση και με την ιδιαίτερη φωνή της Γιολάντα Τσιαμπόκαλου.

Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο https://youtu.be/CvOG0I4Z0Yw

«Νεοέλληνας». Το τραγούδι του αξέχαστου Τζίμη Πανούση, που για πολλούς σημάδεψε μια ολόκληρη περίοδο, ξαναζωντανεύει στο «Μουσικό Κουτί» με τον Μιχάλη Μυτακίδη.

Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο https://youtu.be/6oqYnCszmVE

Ο Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης, μας ταξιδεύει στην Κρήτη. Ξεκινά με το ριζίτικο «Σε ψηλό βουνό» για να μας ξεσηκώσει με τη λύρα του με  το παραδοσιακό «Μαδάρες μου Χανιώτικες».

Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο https://youtu.be/L_WcP58PDPk

«Γεννήθηκα στο Πέραμα σε μία ταβέρνα δίπλα από το μαγαζί που τραγούδαγε ο Ζαμπέτας, την ώρα που έπαιζαν τα «Δειλινά». Καταλαβαίνετε ότι μέσα σε μια τέτοια ταραχή δεν θα μπορούσε να γεννηθεί κάτι φυσιολογικό…» παραδέχεται ο Μιχάλης Μυτακίδης, ο οποίος πριν από τριάντα χρόνια αφουγκράστηκε το πρόσταγμα των καιρών και δημιούργησε τους Αctive Member για να εκφράζει όσα του περιέγραφε η ζωή, τους φόβους, τα όνειρα και τις αγωνίες του. «Θα μπορούσα να είμαι ο ‘‘πατριάρχης’’ και να τα έχω καλά με όλους, αλλά είμαι μια περσόνα που δεν μπορεί να τα έχει καλά με όλους. Θέλω να τα έχω καλά με τον εαυτό μου…Το χιπ χοπ δεν είναι είδος μουσικής, είναι τρόπος… Για να μην κοροϊδευόμαστε, δεν υπάρχουν δρόμοι χιπ χοπ, όλα αυτά είναι για τη μουσική βιομηχανία. Έτσι ονόμασα το χιπ χοπ που έκανα εγώ αλλιώς (low bab), για να υπάρχει μια σταθερή βάση στο τι λες και πώς μπορείς αυτό να το στηρίξεις με τη ζωή σου».

Η Sadahzinia -κατά κόσμον Γιολάντα Τσιαμπόκαλου– είναι η πρώτη γυναίκα που ασχολήθηκε ενεργά με το hip-hop στην Ελλάδα, έγινε επίσημα μέλος στους Active Member το 2003 και από τότε ασχολείται ενεργά με στίχους αλλά και με την ευρύτερη δράση του γκρουπ. «Το όνομά μου ήταν μια έμπνευση του Μιχάλη, ο οποίος μου είπε για έναν μύθο που υπάρχει στην Τζαμάικα σχετικά με ένα λουλούδι, τη Sadahzinia, το οποίο είναι μόνο του, λυπημένο και κλειστό αλλά, όταν ακούει μουσική, ανθίζει! Μετά από πολλά χρόνια έμαθα ότι και το Γιολάντα σημαίνει το λυπημένο λουλούδι…»

«Στην εφηβεία μου, μπήκε στη ζωή μου η ελληνική ροκ και έβλεπα ότι η ροκ συγκλίνει πολύ με την κρητική μουσική. Κατέληξα, λοιπόν, ότι η κρητική μουσική είναι εκ φύσεως ροκ…» εξομολογείται ο Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης, παιδί της παράδοσης και ανήσυχος δημιουργός του σύγχρονου τραγουδιού, που τολμά να πειραματιστεί δημιουργώντας το προσωπικό του ύφος στη μουσική. «Στα 17 μου άρχισα να εμφανίζομαι στον κόσμο και μέχρι τα 19 μου άρχισα να γνωρίζω μια επιτυχία που με άγχωσε. Έκανα πράγματα που δεν μου ταίριαζαν, ήταν μια εποχή που στην Κρήτη η μουσική πήγαινε προς το εμπορικό, γινόταν… σκυλάδικο και ο κόσμος άρχισε να θέλει να είναι πρωταγωνιστής από θεατής».

Στο εκρηκτικό Jukebox της εκπομπής χορεύουμε μαζί με τον B.D. Foxmoor και τη Sadahzinia τη «Λευκή Καταιγίδα», ταξιδεύουμε με συντροφιά την κρητική λύρα στα ριζίτικα και στα «Λόγια και τα χρόνια» του Γιάννη Μαρκόπουλου και τραγουδάμε Μάρκο Βαμβακάρη «Χαράματα η ώρα τρεις, θα ’ρθω να σε ξυπνήσω».

Και αυτή την Τετάρτη καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ σας, αρχίζει το «Μουσικό κουτί»!

Παρουσίαση: Νίκος Πορτοκάλογλου, Ρένα Μόρφη

Σκηνοθεσία: Περικλής Βούρθης

Executive producer: Μαριλένα Χαραλαμποπούλου

Διεύθυνση φωτογραφίας: Βασίλης Μουρίκης

Σκηνογράφος: Ράνια Γερόγιαννη

Αρχισυνταξία: Θεοδώρα Κωνσταντοπούλου

Μουσική διεύθυνση: Γιάννης Δίσκος

Καλλιτεχνικός σύμβουλος: Νίκος Μακράκης

Οργάνωση παραγωγής: Γιώργος Μοσχοβίτης

Διεύθυνση παραγωγής: Μανώλης Μανούσης

Παραγωγός: Στέλιος Κοτιώνης

Εκτέλεση παραγωγής: Foss Production

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *