Χούντα και Μεταπολίτευση στα “Καλύτερα Χρόνια” και τις “Μέλισσες”

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

H ιδιωτική και κρατική τηλεόραση επιστρέφει στο παρελθόν. Η κομεντί σειρά της ΕΡΤ1 “Τα καλύτερά μας χρόνια” πέρασε το χρονικό διάστημα της 7ετίας, αλλά η αίσθηση ήταν πως δεν τα ακούμπησε. Ίσως γιατί ημέση οικογένεια στην ελλάδα, με αυτό τον τρόπο πέρασε την 7ετία. Το αποτέλεσμα είναι πως η σειρά δεν μπήκε στο βάθος της περιόδου και στάθηκε μόνο στη γραφικότητα των χουνταίων και των συνεργατών τους, Αλλά αυτό το έχει κάνει πολύ καλύτερα και σε βάθος ο Νίκος Περάκης με την ταινία του “Λούφα και παραλλαγή” και τη σειρά που ακολούθησε και πάλι από την ΕΡΤ. Στη λίστα των σειρών που ασχολούνται με τα πεπραγμένα της Δικτατορίας ανήκει και ο “Πρίγκηπας” του Τάσου Ψαρρά, βασισμένη στο βιβλίο του Μήτσου Κασόλα, με τον Γιώργο Αρμένη, σε μία μοναδική ερμηνεία.

Τώρα τα “Καλύτερα χρόνια” μπαίνουν στην περίοδο της Μεταπολίτευσης, αμέσως μετά την πτώση της Χούντας. Ο φόβος είναι πως στη συνέχεια θα βγάλουν κάποιους από τους χαρακτήρες που υπηρέτησαν τη δικτατορία, ως αυθεντικούς οπαδούς του ΠΑΣΟΚ, επενδύοντας και πάλι στη γραφικότητα

“Οι Άγριες Μέλισσες” του ΑΝΤ1 στον τρίτο τους κύκλο, βρίσκονται στο 1967 και η ελπίδα που υπάρχει είναι πως η σειρά δεν θα μείνει στην επιφάνεια. Μόνο στις στολές και τα εμβατήρια. Το “Βέλος” τα βασανιστήρια στους απλούς ανθρώπους και τους αξιωματικούς του Στρατού που δεν υποτάχθηκαν στους Συνταγμάρχες, οι “Ανθρωποφύλακες” του Περικλή Κοροβέση, είναι μια βαριά μνήμη, που ακόμη δεν έχει αποτυπωθεί στην μυθοπλασία.

Για να δούμε…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *