Οι ιστορίες στο “Istorima” της Σ. Παπαϊωάννου

ERTecho ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

Εξήντα χρόνια έχουν περάσει και όμως οι κάτοικοι του Λεωνιδίου ακόμη μιλούν για την συγχωριανή τους που ήταν η πρώτη γυναίκα που εκτελέστηκε μετά τον εμφύλιο για έγκλημα, τη δολοφονία της νύφης της.

Σαράντα εννέα χρόνια μετά την εισβολή στην Κύπρο, ένας καταδρομέας – επιβάτης ελληνικού αεροσκάφους που καταρρίφθηκε από φίλια πυρά, μας μεταφέρει τις εικόνες, τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.

Αυτές είναι μερικές από τις σημαντικές ιστορίες ανθρώπων, που οι ζωές κι εμπειρίες τους δεν καταγράφονται στα βιβλία της Ιστορίας και που θα μπορούσαν να χαθούν στον χρόνο.

Τις ιστορίες αυτές συλλέγει και καταγράφει το Istorima, που συνυπογράφουν η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου και η ιστορικός Katherine Fleming και μπορείτε να ακούσετε στο ομώνυμο podcast στο ERTecho.

Tην εβδομάδα 13-19 Μαρτίου 2023 θα ακούσουμε:

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

«Η μυστική επιχείρηση που κατέληξε σε τραγωδία»

Ο καταδρομέας Γιάννης Φύσσαρης επιβαίνει σε ένα από τα ελληνικά αεροσκάφη Noratlas που εξαιτίας ασυνεννοησίας καταρρίπτονται από φίλια πύρα, κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

«Όταν η μητέρα μου έμαθε ότι είμαι ομοφυλόφιλος, έπαθε έμφραγμα»

Η σύγκρουση και η ψυχολογική πίεση από τη μητέρα του όταν ανακαλύπτει τη σεξουαλικότητά του, φέρνουν έναν νεαρό φοιτητή στα όριά του.

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

«Η πρώτη εκτέλεση γυναίκας για φόνο»

Η ιστορία πίσω από την πρώτη εκτέλεση γυναίκας για ποινικό αδίκημα στην Ελλάδα, που θυμούνται μέχρι σήμερα οι κάτοικοι στο Λεωνίδιο.

Κάθε Κυριακή ακούστε ένα επεισόδιο στα ελληνικά και ένα στα αγγλικά.

Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

«Ο παλαιότερος κάτοικος των Αναφιώτικων»

Ο Ανάργυρος Βαμβακούσης, από τους γηραιότερους κατοίκους των Αναφιώτικων, ζει για δεκαετίες στα γραφικά σοκάκια της γειτονιάς κάτω από την Ακρόπολη, μίας γειτονιάς που θυμίζει Κυκλάδες.

«Coming to terms» (αγγλικά)

Ένας νεαρός φοιτητής φτάνει στα όριά του από την πίεση που του ασκεί η μητέρα του όταν ανακαλύπτει ότι ο γιος της είναι ομοφυλόφιλος.

Βρείτε τις συγκλονιστικές ιστορίες στο ERTecho στην κατηγορία Podcasts κάθε Δευτέρα-Τετάρτη και Παρασκευή (διαθέσιμα από τις 21:00). Κυριακή το ελληνικό επεισόδιο από τις 11:00 και το αγγλικό από τις 17:00. Τις ίδιες ημέρες μεταδίδονται και από τη Φωνή της Ελλάδας.

_____________

Info

Το Istorima δημιουργήθηκε από τη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου και την ιστορικό Katherine Fleming και υλοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για Ενίσχυση κι Επανεκκίνηση των Νέων. Τα podcasts και τα βίντεο του Istorima προκύπτουν από το έργο πάνω από 1.000 νέων ερευνητών σε όλη την Ελλάδα, που αναλαμβάνουν να εντοπίσουν και να συλλέξουν προσωπικές ιστορίες ανθρώπων κι ιστορίες του τόπου τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *