ERTFLIX: ‘Εξι road movies που δεν πρέπει να χάσει

BLACK ERTFLIX Streaming ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και ενώ ετοιμαζόμαστε να βγούμε ξανά όλοι στους δρόμους, το ERTFLIX κάνει την αρχή με μια νέα κατηγορία μεγάλων κινηματογραφικών εξορμήσεων και αγαπημένα road movies. Ένα ταξίδι σε λεωφόρους του Χόλιγουντ και σε ασπρόμαυρους σταθμούς διεθνώς πολυβραβευμένων ταινιών και μοναδικών ελληνικών  παραγωγών μικρού μήκους. Συνεπιβάτες  μερικοί από τους κορυφαίους σκηνοθέτες στην ιστορία του σινεμά αλλά και πρωταγωνιστές που ξεχωρίσαμε μέσα από τη φιλμογραφία τους. Από τον Βιμ Βέντερς και τον Πάβελ Παβλικόφκσι στον Εντ Χάρις και τον Τζέσι Άιζενμπεργκ. Το ERTFLIX μάς δίνει το εισιτήριο για ένα Σαββατοκύριακο (και όχι μόνο) εξορμήσεων και μας καλεί να το ακολουθήσουμε.  «Στον Δρόμο», με μια νέα ομώνυμη κατηγορία, που ανανεώνεται συνεχώς.

IDA

Πολωνία 1962. Η Anna, μια ορφανή μαθήτρια καλόγρια μεγαλώνει στο μοναστήρι. Όταν πια έχει έρθει ο καιρός να ορκιστεί καλόγρια, η Ηγουμένη την ενημερώνει ότι πρώτα θα πρέπει να συναντήσει το μόνο εν ζωή συγγενικό της πρόσωπο, τη θεία της Wanda. Η αδερφή της μητέρας της, της αποκαλύπτει ότι είναι Εβραία και ότι το πραγματικό της όνομα είναι Ida. Οι δύο γυναίκες ξεκινούν μαζί ένα ταξίδι αναζήτησης της αλήθειας για την οικογένειά τους, με σκοπό να ανακαλύψουν ποιες είναι και που ανήκουν πραγματικά. Ένα πολυβραβευμένο, ασπρόμαυρο αριστούργημα του  Πάβελ Παβλικόφκσι για την ταυτότητα, την οικογένεια, την πίστη, την ενοχή, τον σοσιαλισμό και τη μουσική.

Πρωταγωνιστούν: Άγκατα Κουλέζα, Άγκατα Τρεμπουσόφσκα, Γιοάννα Κούλιγκ
Σκηνοθεσία: Πάβελ Παβλικόφκσι

Τέλος διαδρομής

Πρόκειται για την ιστορία της πενθήμερης συνέντευξης που έκανε ο ρεπόρτερ του Rolling Stone, Ντέιβιντ Λίπσκι στον βραβευμένο μυθιστοριογράφο Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας. Κατά έναν ειρωνικό τρόπο, η συνέντευξη δεν δημοσιεύτηκε ποτέ και οι κασέτες με τις μαγνητοφωνημένες συζητήσεις τους, παρέμειναν για πάντα στο ντουλάπι του Λίπσκι. Οι δύο άνδρες δεν συναντήθηκαν ποτέ ξανά. Η ταινία βασίζεται στο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Λίπσκι, με αφορμή την αξέχαστη αυτή συνάντηση, που συνέγραψε μετά την αυτοκτονία του Γουάλας, το 2008. Οι ερμηνείες του Σίγκελ και του Άιζενμπεργκ ξεχειλίζουν από συναίσθημα. Η ταινία είναι σκηνοθετημένη με χιούμορ κι ευαισθησία από τον βετεράνο του Sundance, Τζέιμς Πόνσολντ, σε σενάριο του βραβευμένου με Pulitzer, Ντόναλτ Μάργκουλις.

Πρωταγωνιστούν: Τζέισον Σίγκελ, Τζέσι Άιζενμπεργκ, Τζόαν Κιούζακ, Ρον Λίβινγκστον, Μέιμι Γκάμερ
Σκηνοθεσία: Τζέιμς Πόνσολν

Kodachrome

Διαζευγμένος και στα πρόθυρα να χάσει τη δουλειά του, ο Ματ αιφνιδιάζεται από την απρόσμενη επίσκεψη της Ζούι, της κοπέλας που προσέχει τον άρρωστο και χρόνια αποξενωμένο πατέρα του, Μπεν. Εκείνη τον ενημερώνει ότι ο πατέρας του, ένας διάσημος φωτογράφος, είναι βαριά άρρωστος και του ζητάει να τους συνοδεύσει μέχρι το Κάνσας, όπου θα εμφανίσει φωτογραφίες τραβηγμένες σε Kodachrome, λίγο πριν κλείσει το τελευταίο εργαστήριο εμφάνισης αυτού του φιλμ που η Kodak αποσύρει οριστικά από την αγορά. Με τα 4 καρούλια ανά χείρας, οι 3 τους θα κάνουν ένα αποκαλυπτικό και λυτρωτικό ταξίδι σε μια δυνατή και συγκινητική ταινία.

Πρωταγωνιστούν: Εντ Χάρις, Τζέισον Σουντέικις, Ελίζαμπεθ Όλσεν
Σκηνοθεσία: Μαρκ Ράσο

Στον δρόμο για το Λα Παζ

Οι καλύτερες ταινίες δρόμου είναι αυτές στις οποίες, εκτός από τους ήρωες, οι θεατές κάνουν παράλληλα ένα δικό τους ταξίδι. «O δρόμος για το Λα Παζ» αφηγείται το ταξίδι ενός ηλικιωμένου Μουσουλμάνου που ζητά από έναν «ερασιτέχνη» ταξιτζή να τον οδηγήσει με το παλιό του Peugeot, από το Μπουένος Άιρες μέχρι το Λα Παζ, με τελικό του προορισμό τη Μέκκα. Ένα ταξίδι ενδοσκόπησης αλλά και αργοπορημένης ενηλικίωσης για όσους προσπάθησαν να την αποφύγουν αλλά εκείνη τους περίμενε στην πιο απρόσμενη στροφή της ζωής τους.

Πρωταγωνιστούν: Ροντρίγκο ντε λα Σέρνα, Ερνέστο Σουάρεζ, Ελίσα Καρικάγιο
Σκηνοθεσία: Φρανσίσκο Βαρόνε

Παρίσι, Τέξας

Βασισμένο στο σενάριο του τιμημένου με Πούλιτζερ Σαμ Σέπαρντ, το πολυβραβευμένο «Παρίσι, Τέξας» αποτελεί ένα από τα κλασικά αριστουργήματα του διεθνούς κινηματογράφου. Αφηγείται την ιστορία του Τράβις, ενός άνδρα που περιπλανιέται από το Μεξικό προς το Τέξας, μέσα στην ανυπόφορη ζέστη του «Big Bend». Ο Τράβις δεν μιλάει καθόλου, ενώ όλα δείχνουν ότι έχει χάσει και σε μεγάλο βαθμό τη μνήμη του. Αυτό το οποίο τον καθοδηγεί είναι η ακατανίκητη επιθυμία του να ξαναβρεί την οικογένειά του: τη νεαρή γυναίκα του Τζέιν, της οποίας τη ζωή θεωρεί ότι έχει θέσει σε κίνδυνο, λόγω της παθολογικής του ζήλεας, και τον επτάχρονο γιο του, Χάντερ.

Πρωταγωνιστούν:Χάρι Ντιν Στάντον, Ναστάζια Κίνσκι, Ντιν Στόκγουελ
Σκηνοθεσία: Βιμ Βέντερς

Μαθήματα οδήγησης

Ο Νίκος πηγαίνει οδικώς με τη γυναίκα του και το παιδί του στην επαρχία. Φτάνουν στο πατρικό του σπίτι στο χωριό και εκεί βρίσκουν τους γονείς του. Αυτό το ταξίδι, όμως, δεν είναι μια απλή επίσκεψη όπως αρχικά φαινόταν.

Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Πυρπασόπουλος, Ελπιδοφόρος Γκότσης, Μυρτώ Αλικάκη, Φραντζέσκα Αλεξάνδρου, Νικολέτα Καλαμάκη
Σκηνοθεσία: Βασίλης Καλαμάκης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *