Νησιά στην Άκρη: Πρεμιέρα για τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3

Ντοκιμαντέρ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Τα «Νησιά στην Άκρη», μια νέα σειρά ντοκιμαντέρ που σκιαγραφεί τη ζωή λιγοστών κατοίκων σε μικρά ακριτικά νησιά, κάνει πρεμιέρα στην ΕΡΤ3 την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου στις 19:30 και κάθε Τετάρτη την ίδια ώρα.

Στα 8 ημίωρα επεισόδια της σειράς αποτυπώνονται, μέσα από μια κινηματογραφική ματιά, τα βιώματα των ανθρώπων, οι ιστορίες τους, το παρελθόν, το παρόν αυτών των απομακρυσμένων τόπων. Κάθε επεισόδιο είναι ένα ταξίδι, μία συλλογή εικόνων, προσώπων και ψηγμάτων καθημερινότητας. Μια προσπάθεια κατανόησης ενός διαφορετικού κόσμου, μιας μικρής, απομονωμένης στεριάς που περιβάλλεται από θάλασσα. Μια προσπάθεια να φανταστούμε το μέλλον τους.
Ταξιδεύουμε στην Τέλενδο για να γνωρίσουμε τον μοναδικό μαθητή του δημοτικού σχολείου. Φτάνουμε στην μακρινή Ψέριμο την Καθαρά Δευτέρα και συναντάμε τον Σακελάρη και τον γιό του, τον μικρό Πανορμίτη. Κάνουμε Πάσχα στους Αρκιούς και συμμετέχουμε στο πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα στην ακατοίκητη Σαρία. Γνωρίζουμε μοναδικούς ανθρώπους στα Ψαρά, τη Θύμαινα, το Μαθράκι, και τον Αη Στράτη. Χαρτογραφούμε και συλλέγουμε μικρές και μεγάλες ιστορίες από στεριές που εκτείνονται σε μήκος μόλις λίγων χιλιομέτρων.

Επεισόδιο 1ο : Τέλενδος
Τέλενδος, ένα νησάκι δυτικά της Καλύμνου, δεκαοκτώ μίλια από την Τουρκία. Το όνομά της υποδηλώνει τέλος, το άκρο μιας μακράς λωρίδας γης. Η Τέλενδος παρότι μικρή αποδεικνύεται ανθεκτική στο χρόνο, με λιγοστούς μα πιστούς κατοίκους.
Ο Παναγιώτης ο δάσκαλος του νησιού, ο Παντελής με το καΐκι του, ο Σάββας το μοναδικό παιδί του νησιού, η Μαρία η μαμά του που ακόμα υφαίνει στον αργαλειό, ο κυρ Χαράλαμπος, ο παππούς του Σάββα που έπαθε τη νόσο των δυτών πολύ νέος. Μέσα από τις ιστορίες τους μαθαίνουμε πως, αν και η ζωή στην Τέλενδο δεν είναι εύκολη, τελικά βρίσκονται εκεί ακριβώς που θα ήθελαν να είναι.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
 Σκηνοθεσία: Γιώργος Σαβόγλου & Διονυσία Κοπανά
Έρευνα – Παρουσίαση: Διονυσία Κοπανά

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *