«Πρεμιέρα στο Ραδιόφωνο»… Νέες ραδιοφωνικές παραστάσεις στο Δεύτερο και το Τρίτο Πρόγραμμα

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

Έφτασε η ώρα για την έναρξη της 2ης σεζόν μετάδοσης των νέων ραδιοφωνικών θεατρικών παραστάσεων, στο Δεύτερο και στο Τρίτο Πρόγραμμα. Την αυλαία ανοίγει φέτος το Τρίτο Πρόγραμμα την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022, στις 22:00 και θα ακολουθήσει το Δεύτερο Πρόγραμμα τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, στις 21:00.

Yπό τον γενικό τίτλο «Πρεμιέρα στο Ραδιόφωνο», κάθε δεύτερη Δευτέρα στο Δεύτερο, με τον Σιδερή Πρίντεζη -χωρίς όμως πια τον για πάντα «διακριτικά» δικό μας Νίκο Αϊβαλή- και κάθε δεύτερη Κυριακή στην εκπομπή «Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο» με την Μάρα Καλούδη.

Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, στις 22:00 ακούμε το κωμικό δράμα του Ευγένιου Ιονέσκο, «Το Μάθημα» και τον Δημήτρη Λάλο την Δήμητρα Κούζα και την Έλενα Μαυρίδου οι οποίοι μας μεταφέρουν στο ασφυκτικό σπίτι ενός καθηγητή, ο οποίος κάνει μάθημα σε μια καινούρια μαθήτρια.

Η σκηνοθέτις του έργου Έλενα Μαυρίδου η οποία θα μιλήσει στην εκπομπή λίγο πριν την παράσταση γράφει για το έργο:

Η απόσταση των γενεών, μια κοινωνία που νοσεί από γλωσσικά σχήματα της παιδείας και η διάλυση της πρωταρχικής σχέσης μας με τη γνώση, κατεστραμμένη απ΄ την οργανωμένη ακαδημαϊκή εκπαίδευση, είναι μερικοί από τους προβληματισμούς που θέτει ο Ιονέσκο, στο υπέροχο έργο του  «Το μάθημα». Μια τρελή και σουρεαλιστική ιστορία που μιλάει για τη ματαιότητα επικοινωνίας των γενεών. Η μουσική και ο ηχητικός σχεδιασμός της δουλειάς μας, δημιουργούν μια «εικονική» ακουστική πραγματικότητα η οποία τοποθετεί τον ακροατή μέσα στο περιβάλλον του έργου, δίνοντας έμφαση στην ψυχοακουστική τους χρησιμότητα. Δημιουργώντας ένα υπόβαθρο που λειτουργεί υποσυνείδητα και άλλοτε ως δραματουργικό στοιχείο. Οι μουσικές συνθέσεις σε μινιμαλιστικό ύφος και η χρήση αναλογικών συνθεσάιζερ, vocal fx processors και παραδοσιακών οργάνων όπως η λύρα, χρησιμοποιήθηκαν από τον μουσικό Γιώργο Μαυρίδη με σύγχρονο τρόπο, με στόχο να δημιουργηθεί μια αφηγηματική μουσική υπόκρουση με συναισθηματική υποστήριξη της δραματουργίας.

Μετάφραση: Γιάννης Θηβαίος

Μουσική σύνθεση- Sound design: Γιώργος Μαυρίδης

Ηχοληψία: Νίκος Παππάς

Studio: Ν. Παππάς-Ι. Λαμπρόπουλος Ο.Ε

Ο πολυβραβευμένος «Αρίστος» στο Δεύτερο Πρόγραμμα

Τη Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου, στις 21:00 θα ακούσουμε τη βραβευμένη παράσταση του Γιώργου Παπαγεωργίου, «Αρίστος», βασισμένη στο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη, «Ο Γύρος του Θανάτου». Κεντρικό θέμα είναι η ζωή του Αριστείδη Παγκατίδη, του φερόμενου ως «Δράκου του Σέιχ Σου». Εννέα χαρακτήρες συνδέονται με τον Παγκρατίδη, μέσα από τις χειμαρρώδεις εξομολογήσεις τους και τελικά συνθέτουν το προφίλ του Αρίστου.

Ο σκηνοθέτης, Γιώργος Παπαγεωργίου, που θα μιλήσει με τον Σιδερή Πρίντεζη λίγο πριν την έναρξη της παράστασης, σημειώνει για το έργο:

«Σε μια από τις πιο σκοτεινές δικαστικές υποθέσεις που γνώρισε η χώρα, σε μια εποχή που κουβαλάει τα μετεμφυλιακά της τραύματα και με ένα παρακράτος σε «δυναμική» έξαρση αμέσως μετά τη δολοφονία του Λαμπράκη, το προσωπο του Αριστείδη Παγκρατίδη φαντάζει ως ένα κοινωνικό «αστείο». Η υπόθεση του δράκου του Σέιχ Σου, διατηρεί ακόμα και σήμερα την αστυνομικής-ντετεκτιβικής υφής έλξη μιας ιστορίας μυστηρίου. Αλλά αυτή η παράσταση δεν έχει σκοπό να μυθοποιήσει κανέναν».

Παίζουν οι ηθοποιοί: Φιλαρέτη Κομνηνού, Γιάννης Λεάκος και Ιωάννης Αθανασόπουλος.

Τη διασκευή έχει κάνει η Θεοδώρα Καπράλου και τη μουσική έχει συνθέσει ο Γιώργος Δούσος.

Συντελεστές ηχοληψίας: Νάσος Σοπίλης, Στέφανος Κωνσταντινίδης, Μιχάλης Webber.

____________________________

Info:

«Πρεμιέρα στο Ραδιόφωνο» – Σεζόν 2η

Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 – Τρίτο Πρόγραμμα 90.9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *