«Γυναικοκτονίες/Feminicides»: Πέντε τραγικές ιστορίες, προκειμένου να μην υπάρξουν κι άλλες

BLACK Ντοκιμαντέρ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Οι γυναικοκτονίες, ένα κοινωνικοϊστορικό φαινόμενο πολυδιάστατο και επιτακτικό που διατρέχει τους αιώνες, συνιστούν το απώτατο άκρο της έμφυλης βίας. Γυναίκες, κορίτσια και θηλυκότητες δολοφονούνται εξαιτίας του φύλου τους, στο πλαίσιο της πατριαρχικής εξουσίας. Στη χώρα μας υπάρχει έξαρση του φαινομένου τα τελευταία χρόνια, ενώ πριν από λίγες μέρες προστέθηκαν άλλα τρία θύματα στο μακρύ κατάλογο των δολοφονημένων γυναικών.

«Οι γυναικοκτονίες είναι υπόθεση όλων μας» αναφέρεται στο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ «Femicides/Γυναικοκτονίες»(2020) που θα μεταδώσει η ΕΡΤ3 την Τρίτη 9 Αυγούστου στις 23:00.

Πρόκειται για μια συμπαραγωγή της γαλλικής τηλεόρασης με την εφημερίδα LeMonde. Η δημοσιογραφική ομάδα της εφημερίδας ξεκίνησε μια μεγάλη έρευνα για το θέμα, όταν έγινε γνωστό ότι το 2019 σκοτώθηκαν 150 γυναίκες απ’ τον σύζυγο ή τον πρώην σύντροφό τους στη Γαλλία. Αντιμέτωποι μ’ αυτήν τη μάστιγα, δημοσιογράφοι της Le Monde έκαναν μια έρευνα με σκοπό να αποκωδικοποιήσουν αυτές τις γυναικοκτονίες και δουλεύοντας μεθοδικά ανακάλυψαν και ανέδειξαν ένα επαναλαμβανόμενο εγκληματικό μοτίβο.

Οι σκηνοθέτες Lorraine de Foucher και Jeremy Frey, αναλύουν στο ντοκιμαντέρ πέντε εμβληματικές περιπτώσεις γυναικοκτονίας. Πέντε τραγικές ιστορίες, που παρουσιάζονται προκειμένου να μην υπάρξουν κι άλλες. Μέσα από μαρτυρίες, το ντοκιμαντέρ καταγράφει το πώς αυτές οι ρομαντικές σχέσεις κατέληξαν σε φόνους και τονίζει αυτό που έπρεπε να είχε γίνει ήδη αντιληπτό, ενώ προειδοποιεί για τη συλλογική τύφλωση της κοινωνίας μας.

Σκηνοθεσία: Lorraine de Foucher, Jeremy Frey

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *