Big Shorts: Βασίλης Κεκάτος στο Cinobo

BLACK CINOBO


Στο πλαίσιο της νέας ενότητας Big Shorts, αφιερωμένης στους έλληνες δημιουργούς ταινιών μικρού μήκους, η φιλμογραφία του Βασίλη Κεκάτου στριμάρει μόνο για δύο μήνες αποκλειστικά στο cinobo.com

Μικρού μήκους, μεγάλα αριστουργήματα από τα πιο συναρπαστικά ταλέντα του σύγχρονου ελληνικού σινεμά. Κάθε δύο μήνες και μόνο για δύο μήνες, μια νέα φιλμογραφία μικρού μήκους ταινιών των νέων ελλήνων σκηνοθετών, έρχεται στο Cinobo. Και τη συστήνουν στο κοινό, οι ίδιοι.

Το Cinobo, πιστό στην αρχική του υπόσχεση να στηρίξει με όποιο τρόπο μπορεί το ελληνικό σινεμά, αφού ξεκίνησε με συλλογές που έφεραν την πρώτη δεκαετία βραβείων Ίρις στο κοινό, και συνέχισε με την πρώτη οργανωμένη απόπειρα να γίνει το πολυβραβευμένο αλλά συχνά δυσεύρετο νέο ελληνικό σινεμά απολύτως προσβάσιμο στους θεατές, περνά τώρα στο επόμενο, εξίσου σημαντικό βήμα.

Στη νέα ενότητα Big Shorts, παρουσιάζονται κάθε δύο μήνες, με πρωτότυπο τρόπο, νέοι έλληνες σκηνοθέτες και η μικρού μήκους φιλμογραφία τους. Σε αυτό το διάστημα το Cinobo στρέφει το βλέμμα στους δημιουργούς, ενώ οι ίδιοι οι σκηνοθέτες θα μας συστήνονται παρουσιάζοντας τις δικές τους ταινίες, αλλά και αυτές που ξεχωρίζουν από την πλατφόρμα του Cinobo.

Η αρχή γίνεται με τις ταινίες του σεναριογράφου και σκηνοθέτη Βασίλη Κεκάτου, του πρώτου Έλληνα δημιουργού που βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα, καθώς και τον Queer Φοίνικα, στο Φεστιβάλ των Καννών για την Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς. Με την ίδια ταινία, καθώς και με τη Σιγή των Ψαριών Όταν Πεθαίνουν, έχει συμμετάσχει και διακριθεί σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ (Λοκάρνο, Sundance, Κλερμόν-Φεράντ, Τέλιουραϊντ). Την περίοδο της πρώτης καραντίνας σκηνοθέτησε τη μικρού μήκους Όταν κοιμάσαι ο κόσμος αδειάζει (2020) σε ανάθεση του Ιδρύματος Ωνάση που έδωσε, με το πρόγραμμα Enter, την ευκαιρία σε καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να δημιουργήσουν ενώ τα πάντα ήταν σε παύση. Το βίντεο έκανε χιλιάδες views ανά τον κόσμο σε λίγες μέρες. Εκτός από τη σκηνοθεσία κινηματογράφου, έχει ασχοληθεί με την καλλιτεχνική φωτογραφία και έχει πραγματοποιήσει φωτογράφιση για την ελληνική Vogue, εστιάζοντας στην ομορφιά της διαφορετικότητας. Αυτή την περίοδο προετοιμάζει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, ενώ η τηλεοπτική του σειρά με τίτλο Milky Way θα ξεκινήσει να προβάλλεται με τη νέα χρονιά στην ιδιωτική τηλεόραση.

Η φιλμογραφία του Βασίλη Κεκάτου θα είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα του Cinobo από τις 16 Δεκεμβρίου και για δύο μήνες.

Ακολουθούν αναλυτικές πληροφορίες για τις ταινίες:

Zero Star Hotel (2016)

Αν οι ιστορίες πρέπει να πιάνονται από την αρχή, αυτή είναι η αρχή που ορίζει ο Βασίλης Κεκάτος ώστε να κατανοήσουμε τη διαδρομή του. Γυρισμένο για το Project 1324 και το Sundance Institute.

Η Σιγή των Ψαριών Όταν Πεθαίνουν (The Silence of the Dying Fish, 2018)

Ένα ελαφρύ φαντασιακό μεταθανάτιο trip, ένα τυχαίο περιστατικό που γεννά μια από τις καλύτερες μικρού μήκους των τελευταίων χρόνων, που ταξίδεψε σε Λοκάρνο και Sundance, πριν τα ελληνικά φεστιβάλ.

Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς (The Distance Between Us and the Sky, 2019)

Η ταινία με την οποία ο Βασίλης Κεκάτος έγινε ο πρώτος Έλληνας σκηνοθέτης που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα, μια αξέχαστη σπουδή πάνω στην ερωτική επιθυμία και την απόσταση που χωρίζει τα σώματα, μέχρι να ενωθούν σε μια κορύφωση σπάνιας ποιητικής ομορφιάς.

Όταν Κοιμάσαι ο Κόσμος Αδειάζει (As You Sleep the World Empties, 2020)

Πάνω στο Περιμένω του Παύλου Παυλίδη, ο Βασίλης Κεκάτος σκηνοθετεί το χειροποίητο ημερολόγιο μιας πανδημίας. Μέρος του πρότζεκτ Enter του Ιδρύματος Ωνάση, με έργα καλλιτεχνών που δημιουργήθηκαν μέσα σε 120 ώρες την περίοδο της πρώτης καραντίνας.

Άνοιξη / Στο Μάτι Του Κυκλώνα (2021)

Δύο τραγούδια του Παύλου Παυλίδη από τον επόμενο προσωπικό του δίσκο, οπτικοποιούνται από τον Βασίλη Κεκάτο σε ένα Κλερ Ντενί αισθητικών αναφορών οπτικό ποίημα γεμάτο σώματα, κίνηση και ρυθμική ένταση.

Στο πλαίσιο της νέας ενότητας Big Shorts, αφιερωμένης στους έλληνες δημιουργούς ταινιών μικρού μήκους, η φιλμογραφία του Βασίλη Κεκάτου στριμάρει για δύο μήνες αποκλειστικά στο cinobo.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *