Aniara σε αποκλειστική Α’ προβολή στο cinobo

BLACK CINOBO Ταινίες

Πώς θα διαχειριζόσασταν τη ζωή σας αν κάποιος σας έλεγε πως πρέπει να μείνει στάσιμη για 2 χρόνια; Ένα ποίημα του νομπελίστα συγγραφέα Χάρι Μάρτινσον μετατρέπεται σε μοντέρνο και εντυπωσιακά επίκαιρο (παρότι γυρίστηκε πριν την πανδημία) υπαρξιακό φιλμ επιστημονικής φαντασίας.

Σύντομη σύνοψη

Ένα διαστημόπλοιο που μεταφέρει ανθρώπους από τη Γη στον Άρη, γεμάτο ανέσεις για τους μανιώδεις καταναλωτές επιβάτες του, βγαίνει εκτός πορείας προκαλώντας μια προσωρινή διακοπή στη ζωή όλων. Η διαχείριση της διακοπής θα τους αναγκάσει να αναλογιστούν την ύπαρξή τους και τη θέση τους στο σύμπαν.

Σύνοψη Το Aniara είναι η ιστορία ενός από τα πολλά διαστημόπλοια που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά του πληθυσμού της Γης στο νέο τους σπίτι, τον πλανήτη Άρη. Αλλά καθώς το πλοίο αφήνει την κατεστραμμένη Γη, συγκρούεται με διαστημικά σκουπίδια και βγαίνει εκτός πορείας. Οι επιβάτες συνειδητοποιούν σιγά σιγά ότι δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν ποτέ. Η πρωταγωνίστρια είναι υπεύθυνη ενός χώρου όπου ένας υπολογιστής “με αισθήματα” επιτρέπει στους ανθρώπους να βιώσουν σχεδόν πνευματικές αναμνήσεις από τη ζωή στη Γη. Καθώς το πλοίο παρασύρεται πιο βαθιά στο ατελείωτο κενό, όλο και περισσότεροι επιβάτες χρειάζονται τις υπηρεσίες της. Η πίεση αυξάνεται για εκείνη, καθώς είναι η μόνη που μπορεί να ελέγξει τη διαρκώς αυξανόμενη παραφροσύνη και την επικίνδυνα έντονη κατάθλιψη των επιβατών. Στο αδυσώπητο ταξίδι της Aniara προς την καταστροφή, υπάρχει μια τρομερά σημαντική προειδοποίηση. Υπάρχει μόνο μία Γη. Είναι καιρός να αναλάβουμε τις ευθύνες των πράξεών μας.

Trailer

Σημείωμα σκηνοθετών Πέλα Κάγκερμαν, Ούγκο Λίλια

Όλα ξεκίνησαν από μια εσωτερική ανάγκη να κάνουμε τη συγκεκριμένη ταινία. Γιατί η Αποκάλυψη έχει ήδη αρχίσει, έτσι δεν είναι; Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η Aniara να γίνει το μέλλον μας, και τα ερωτήματα που θέτει η ταινία είναι απίστευτα επίκαιρα σήμερα. Νιώσαμε επίσης απαραίτητο το να εστιάσουμε σε μια γυναίκα. Στο βιβλίο δεν είναι 100% σαφές το γένος του κεντρικού χαρακτήρα, αν και πιθανότατα είναι άντρας. Αλλά εμείς είχαμε πάντα γυναίκα στο μυαλό. Στην ταινία έχει σχέση με μια άλλη γυναίκα και η καλύτερή της φίλη είναι γυναίκα. Για ταινία επιστημονικής φαντασίας, είναι πολύ “γυναικοκεντρική”.

Σε αντίθεση με τους επιβάτες του Aniara, έχουμε όλη μας τη ζωή μπροστά μας, εδώ στη Γη, κι αυτό είναι κάτι που θέλουμε να συνειδητοποιήσει το κοινό που θα μπει σε αυτό το συναρπαστικό και διασκεδαστικό ταξίδι στο διάστημα. Να σκεφτούν το διαστημικό σκάφος στο οποίο βρισκόμαστε ήδη και ονομάζεται Γη, και το πολύ σύντομο χρονικό διάστημα που ζούμε πάνω σε αυτό. Μπορεί να ακούγεται καταθλιπτικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι το αντίθετο. Είμαστε εδώ, σήμερα. Υπάρχει ακόμα λίγος χρόνος.

Συντελεστές

Σενάριο | Σκηνοθεσία: Πέλα Κάγκερμαν, Ούγκο Λίλια

Φωτογραφία: Σόφι Βίνκβιστ Λόγκινς

Μοντάζ: Μπγιορν Κέσλερ, Πέλα Κάγκερμαν, Μίκαλ Λεσζκιλόβσκι

Παραγωγή: Ανίκα Ρόχελ

Ήχος: Κάλε Γουαχτμάιστερ

Οπτικά Εφέ: Αντρέας Βίκλουντ, Περ Τζόνσον, Άριλντ Άντερσον

Πρωταγωνιστούν: Έμελι Τζόνσον, Μπιάνκα Κρουζέιρο, Άρβιν Κανανιάν, Ανελί Μαρτίνι

Διάρκεια: 91’

Χώρα, Έτος Παραγωγής: Σουηδία, Δανία, ΗΠΑ, 2018


Από 18 Οκτωβρίου σε αποκλειστική Α’ προβολή στο cinobo.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *