Αφιέρωμα Επιστροφή στο μέλλον: Το Cinobo ταξιδεύει στο Sci-Fi

BLACK CINOBO Ταινίες

Ταξίδια στο διάστημα, στον χρόνο και σε εικονικούς κόσμους. Φοβίες και όνειρα για το μέλλον. Γκοντάρ και σύγχρονοι geeks. Το Cinobo εξερευνά το πιο φιλόδοξο, ευρύ και μεγαλοπρεπές κινηματογραφικό είδος και κοιτά προς το άπειρο μέσα από ένα πολυποίκιλο αφιέρωμα στις διαφορετικές εκφάνσεις του. Από τις 7 έως τις 31 Οκτωβρίου, 17 ταινίες από τη δεκαετία του ‘50 μέχρι το σήμερα θα μας ταξιδέψουν στον εθιστικό κόσμο της επιστημονικής φαντασίας. 

Σκηνοθέτες όπως ο Ζαν Λικ Γκοντάρ, ο Νίκολας Ρεγκ και ο Μπονγκ Τζουν Χο, pop τελειότητες όπως το Ζουν Ανάμεσά μας του Τζον Κάρπεντερ, φιλόδοξες δημιουργίες που αποδοκιμάστηκαν στην εποχή τους αλλά πλέον οι απόψεις γι’ αυτές αναθεωρούνται (Ιστορίες από το Τέλος του Κόσμου), πρόσφατες επιλεγμένες συνυπάρξεις του είδους με το ρομάντζο, το οικογενειακό φιλμ και τον τρόμο, ένα σπουδαίο μικρού μήκους φιλμ από τη χώρα μας (Third Kind) αλλά και αποκλειστική πρεμιέρα μιας από τις ουσιαστικότερες και πιο προφητικές ταινίες των τελευταίων χρόνων (Aniara). Το Cinobo υποκλίνεται στη μεγαλοπρέπεια του Sci-Fi, ταξιδεύει στο μέλλον και επιστρέφει στο παρελθόν και το παρόν για ένα μοναδικό αφιέρωμα.

Ακολουθούν λεπτομέρειες για τις ταινίες.

Snowpiercer

Μπονγκ Τζουν-χο

Μελέτη πάνω στην πάλη των τάξεων μέσα σε ένα τρένο που κινείται διαρκώς κι αποτελεί τη μόνη ελπίδα επανεκκίνησης της ζωής στη Γη. Χορταστικό υπερθέαμα, ορισμός του σκεπτόμενου blockbuster.

Στις 7 Οκτωβρίου στο Cinobo

Ο Εκλεκτός της Νύχτας (Midnight Special)

Τζεφ Νίκολς

Πού θα έφτανες για να προστατέψεις το παιδί σου… ακόμα κι αν είχε μια δύναμη που δεν μπορούσες να κατανοήσεις; Μάικλ Σάνον, Άνταμ Ντράιβερ και sci-fi καταδίωξης από τον δημιουργό του Take Shelter.

Στις 10 Οκτωβρίου στο Cinobo

Διαστημικός Σταθμός Salyut-7 (Saluyt-7)

Κλιμ Σιπένκο

H Ρωσική εκδοχή της απομόνωσης στο διάστημα όπως την όρισαν στη σύγχρονη εποχή το Gravity ή το Martian, βασίζεται σε αληθινά γεγονότα του ’85 και παρουσιάζεται σε μια εντυπωσιακή παραγωγή.

Στις 12 Οκτωβρίου στο Cinobo

Ερωτας Χωρίς Τέλος           (Sin Fin)

Σέζαρ Εστεμπάν Αλέντα, Χοσέ Εστεμπάν Αλέντα

Υποψήφια για Βραβείο Γκόγια, η πρώτη μεγάλου μήκους των Ισπανών αδελφών είναι ένα φιλόδοξο πάντρεμα του sci-fi με το είδος του ρομάντζου που αψηφά κυριολεκτικά και μεταφορικά τον χρόνο.

Στις 13 Οκτωβρίου στο Cinobo

Before We Vanish

Κιγιόσι Κουροσάβα

Ο δεύτερος πιο διάσημος Κουροσάβα του παγκόσμιου σινεμά αναμοχλεύει τα είδη των sci-fi, horror και rom com σε ένα B-movie που θα μπορούσε να έχει βγει μόνο από την Ιαπωνία.

Στις 15 Οκτωβρίου στο Cinobo

Το Λουλούδι της Ευτυχίας (Little Joe)

Τζέσικα Χάουσνερ

Ποιο είναι το κόστος της απόλυτης ευτυχίας; Βραβευμένο στις Κάννες sci-fi εντυπωσιακών χρωματικών αποχρώσεων και υπαρξιακών προεκτάσεων με την καθηλωτική ερμηνεία της Έμιλι Μπίτσαμ.

Στις 17 Οκτωβρίου στο Cinobo

Aniara

Πέλα Κάγκερμαν, Ούγκο Λίλια

Πώς θα διαχειριζόσασταν τη ζωή σας αν κάποιος σας έλεγε πως πρέπει να μείνει στάσιμη για 2 χρόνια; Ένα ποίημα του νομπελίστα Χάρι Μάρτινσον μετατρέπεται σε εντυπωσιακά επίκαιρο υπαρξιακό sci-fi.

Θα ακολουθήσει αναλυτικό Δελτίο Τύπου

Στις 18 Οκτωβρίου στο Cinobo

Avalon

Όσιι Μαμόρου

Ο θρύλος του ιαπωνικού anime μετακομίζει στην Πολωνία για ένα από τα πιο ιδιόμορφα sci-fi των τελευταίων χρόνων – συνδυασμό της ατμόσφαιρας του Κισλόφσκι με την αισθητική των video games.

Στις 19 Οκτωβρίου στο Cinobo

Ο Άνθρωπος που Έπεσε στη Γη (The Man Who Fell to Earth)

Νίκολας Ρεγκ

Όταν ο Ζίγκι Στάρνταστ μάς επισκέφθηκε από έναν άλλο γαλαξία. Ο Ντέιβιντ Μπόουι απογειώνει ένα στοχαστικό φιλμ πάνω στην ανθρώπινη κατάσταση, που υπογράφει ο Νίκολας Ρεγκ (Don’t Look Now).

Στις 22 Οκτωβρίου στο Cinobo

Third Kind

Γιώργος Ζώης

Η ταινία που αποθέωσε δημόσια ο Μπάρι Τζένκινς (Moonlight), μία σπάνια για τη χώρα μας επαφή με το sci-fi, κλείσιμο του ματιού στην ιστορία του και τη σύνδεσή της με την επικαιρότητα.

Στις 24 Οκτωβρίου στο Cinobo

Αλφαβίλ (Alphaville)

Ζαν-Λικ Γκοντάρ

Όχι απλώς ταινία sci-fi. Όχι απλώς ταινία του Γκοντάρ. Αλλά ταινία sci-fi του Γκοντάρ, εμβληματική κι επιδραστική όσο ελάχιστες στο είδος της. Χρυσή Άρκτος στο φεστιβάλ Βερολίνου του ’65.

Στις 24 Οκτωβρίου στο Cinobo

Tykho Moon

Ένκι Μπιλάλ

Παράλληλα με τη σημαντική πορεία στα κόμικς, ο Μπιλάλ ονειρεύτηκε μελλοντικούς εφιάλτες για τη μεγάλη οθόνη. Εδώ φέρνει τους Ζιλί Ντελπί και Μισέλ Πικολί σε μια συναρπαστική αναζήτηση.

Στις 25 Οκτωβρίου στο Cinobo

Το Πείραμα του Quatermass (The Quatermass Experiment)

Βαλ Γκεστ

Στα χρόνια που τρόμος και sci-fi ήταν είδη του περιθωρίου, αυτή ήταν η πρώτη σοβαρή προσπάθεια αλλαγής. Οι περιπέτειες του καθηγητή Quatermass μεταφέρονται από τη μικρή στη μεγάλη οθόνη.

Στις 27 Οκτωβρίου στο Cinobo

Quatermass 2: Εξωγήινοι εισβολείς (Quatermass 2)

Βαλ Γκεστ

Μετά το πρώτο πετυχημένο κινηματογραφικό πείραμα, το πρώιμο franchise του Quatermass συνεχίστηκε έχοντας ξανά ως οδηγό τον Βαλ Γκεστ, με ένα σίκουελ εξίσου εντυπωσιακό και τρομακτικό.

Στις 27 Οκτωβρίου στο Cinobo

Ζουν Ανάμεσά Μας (They Live)

Τζον Κάρπεντερ

Η παγκοσμιοποίηση, ο καταναλωτισμός και τα αδιέξοδα του μοντέρνου τρόπου ζωής, σε μια βιτριολική και αφόρητα διασκεδαστική σάτιρα – από τις καλύτερες στιγμές στην καριέρα του Κάρπεντερ.

Στις 28 Οκτωβρίου στο Cinobo

Ιστορίες από το Τέλος του Κόσμου           (Southland Tales)

Ρίτσαρντ Κέλι

Έτσι τελειώνει ο κόσμος: Όχι με λυγμό, αλλά με πάταγο. Ο σκηνοθέτης του Donnie Darko σε ένα παρεξηγημένο φιλμ που επανεκτιμήθηκε ως η απόλυτη ταινία καταστροφής της infotainment εποχής μας.

Στις 29 Οκτωβρίου στο Cinobo

Η Αιώνια Ζωή της Μάρτζορι (Marjorie Prime)

Μάικλ Αλμερέιντα

Ποτέ κανείς δεν πεθαίνει, αρκεί να τον θυμάσαι. Παρελθοντικοί εαυτοί αναδημιουργούνται ως ολογράμματα στο φιλοσοφημένο sci-fi που φέρνει στο νου Black Mirror. Πρωταγωνιστεί ο Τζον Χαμ (Mad Men).

Στις 31 Οκτωβρίου στο Cinobo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *