Αφιέρωμα στην Πόλυ Πάνου στην «Αυλή των Χρωμάτων»

Πολιτιστικές Εκπομπές ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Σε μια αυθεντική, κορυφαία ερμηνεύτρια, με σπάνια, αμίμητη φωνή, στιβαρές ερμηνείες και μεγάλο ρεπερτόριο, την Πόλυ Πάνου, είναι αφιερωμένη η μουσική εκπομπή «Η Αυλή των Χρωμάτων», που μεταδίδεται το Σάββατο 9 Ιουλίου 2022, στις 10 το βράδυ, από την ΕΡΤ2.

Οι οικοδεσπότες, η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος ξεφυλλίζουν το βιβλίο της ζωής και της πορείας της υπέρτατης λαϊκής τραγουδίστριας, μιας ζωής σαν παραμύθι…

Σαν τα  παραμύθια που μας αρέσει να ακούμε, τα οποία ξεκινούν από μια σύμπτωση, μια συγκυρία. Σίγουρα όμως το ταλέντο, οι δεξιότητες και η σκληρή δουλειά οδηγούν στην επιτυχία.

Η Πολυτίμη Κολιοπάνου, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε το 1940, στην Πάτρα. Από πιτσιρίκα στα 10 της χρόνια, δείχνει την αγάπη της για το τραγούδι. Συμμετέχει κρυφά από τους γονείς της, σε έναν διαγωνισμό τραγουδιού και ξεχωρίζει μεταξύ 260 παιδιών. Η πορεία της έχει αρχίσει να διαφαίνεται… Για την «Πατρινοπούλα, παιδί – θαύμα», κάνει λόγο ο Τύπος.

Στα 12 της γνωρίζει τον, τότε, νεαρό ταλαντούχο, ανερχόμενο και πολλά υποσχόμενο Γρηγόρη Μπιθικώτση, όταν αυτός πηγαίνει στην Πάτρα για εμφανίσεις  και ψάχνει την τραγουδίστρια που θα τον πλαισιώσει. Τυχαία μαθαίνει για τη μικρή Πολυτίμη με τη «χρυσή» φωνή. Την ακούει, εντυπωσιάζεται με το ταλέντο και τις φωνητικές της ικανότητες. Πολύτιμη αποδεικνύεται γι’ αυτόν, τη θέλει δίπλα στα καλλιτεχνικά του μονοπάτια. Τη «βαπτίζει»  Πόλυ Πάνου και το 1952, της γράφει το πρώτο κομμάτι «Πήρα τη στράτα την κακιά».
Αυτή η συνάντηση έμελλε να αλλάξει τη ζωή της και μια λαμπρή καριέρα ξεκινάει!

Ακολουθούν μοναδικά κομμάτια που της εμπιστεύονται κορυφαίοι στιχουργοί και συνθέτες της εποχής:  Τσιτσάνης, Παπαϊωάννου, Μητσάκης, Χιώτης, Καλδάρας, Ζαμπέτας, Δερβενιώτης, Χρυσίνης, Καραμπεσίνης, Ξαρχάκος κ.ά.

Στο ιδιαίτερο αυτό αφιέρωμα, έρχονται άνθρωποι που συνεργάστηκαν με την αξέχαστη λαϊκή αοιδό. Θυμούνται όμορφες στιγμές και περιγράφουν την ιδιαίτερη τραγουδιστική προσωπικότητα της Πόλυς Πάνου αλλά και τον «καθαρό», ακέραιο και μετρημένο χαρακτήρα της. Ο Χρήστος Νικολόπουλος μιλάει με θαυμασμό γι’ αυτήν και αισθάνεται τυχερός κι ευγνώμων που δούλεψαν μαζί, καθώς όπως λέει, «τον είχε σαν παιδί της».

Τις διαχρονικές της επιτυχίες ερμηνεύουν:  η εξαιρετική Σοφία Παπάζογλου, Ο  σπουδαίος κιθαρίστας και τραγουδιστής Μάριος Κώστογλου, το ντουέτο της Λυρικής Σκηνής, οι Operatical (η σοπράνο Ναδίνα Τζιάτζιου και ο τενόρος Θάνος Ζήσης,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *