ΕΡΤ, Διεθνή Ημέρα Αρχείων – Σπάνιο ντοκουμέντο από την εκστρατεία του Ελληνικού Στρατού στη Μικρά Ασία

Ντοκιμαντέρ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Η 9η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Αρχείων από το Διεθνές Συμβούλιο των Αρχείων, τον Νοέμβριο του 2007, τιμώντας έτσι την ημέρα ίδρυσής του υπό την αιγίδα της UNESCO, στις 9 Ιουνίου 1948.

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Αρχείων και τον εορτασμό του έτους μνήμης για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, παρουσιάζει για πρώτη φορά απόσπασμα περίπου εννέα λεπτών από ένα σπάνιο ντοκουμέντο μιας ασπρόμαυρης βωβής ταινίας, 35 mm, της Γ.Υ.Σ. (Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού), που αποκαταστάθηκε πρόσφατα από το Εργαστήριο ψηφιοποίησης κινηματογραφικού φιλμ του Αρχείου της ΕΡΤ.

Το φιλμ που μπορείτε να δείτε στο ert.gr, περιέχει πλάνα-ντοκουμέντα από τις προετοιμασίες και τις επιχειρήσεις του Ελληνικού Στρατού στη Μικρά Ασία και ειδικότερα στις περιοχές του Σαγγάριου, της Κιουτάχειας και του Εσκίσεχιραπό τις αρχές Ιουνίου 1920 μέχρι και τις αρχές Αυγούστου 1921. Στο απόσπασμα περιλαμβάνονται πλάνα ιστορικής σημασίας από τις επιχειρήσεις και τις προετοιμασίες του Ελληνικού Στρατού για την επίθεση πέρα από τον ποταμό Σαγγάριο, αλλά και σπάνια πλάνα των πόλεων ΚιουτάχειαΕσκίσεχιρ και Προύσα και της ζωής σε αυτές κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.

Το διάρκειας εννέα λεπτών φιλμ περιλαμβάνει πλάνα από έργα αποκατάστασης κατεστραμμένης γέφυρας από το μηχανικό τμήμα του Ελληνικού Στρατού, λήψεις από σταθμό ανεφοδιασμού, αλλά και από τον Σαγγάριο ποταμό την ώρα που περνούσαν οχήματα του στρατού μέσω πλωτής γέφυρας. Στο ίδιο φιλμ περιλαμβάνονται πλάνα από την Κιουτάχεια, αμέσως μετά την κατάληψή της από τον Ελληνικό Στρατό, σκηνές από την έπαρση της ελληνικής σημαίας με φόντο το βυζαντινό φρούριο της πόλης, αλλά και από τη μεταφορά τραυματισμένων στα μετόπισθεν, πανοραμικά πλάνα της Προύσας και των δρόμων της, όπως και πλάνα από το Εσκίσεχιρ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *