«Ο Γιώργος του Κέδρου» – Ένα βραβευμένο ντοκιμαντέρ για τη Δονούσα

Ντοκιμαντέρ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Ο Γιώργος του Κέδρου» (Yiorgos of Kedros) των Γιάννη και Γιώργου Κολόζη,  ένα προσωπικό ταξίδι στον χρόνο, μέσα από τις ματιές δύο γενεών κινηματογραφιστών, στο νησί της Δονούσας από τη δεκαετία του ’70 έως σήμερα, μεταδίδει -σε Α’ τηλεοπτική μετάδοση- η ΕΡΤ2, την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022, στις 23:45.

Ο Γιώργος Κολόζης πήγε για πρώτη φορά στη Δονούσα το 1972, όταν δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα ούτε τουρισμό το νησί.


Μένοντας μόνος του στην παραλία του Κέδρου, απέκτησε το προσωνύμιο «Ο Γιώργος του Κέδρου». Ο θάνατός του το 2009, οδήγησε τον γιο του Γιάννη να συνεχίσει το έργο του, δημιουργώντας μια ιστορία στην οποία ο χρόνος αντιμετωπίζεται ως μια αναθεώρηση της παρούσας στιγμής.

«Ο Γιώργος του Κέδρου» είναι ο Γιώργος Κολόζης, συν-σκηνοθέτης της ταινίας αλλά και ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της, μαζί με τους κατοίκους του νησιού. Επισκέφτηκε για πρώτη φορά τη Δονούσα όταν ήταν 19 ετών, το 1972. Από τότε πήγαινε κάθε χρόνο, κινηματογραφώντας και φωτογραφίζοντας τους ανθρώπους και το τοπίο με μια 8άρα ή μια 16άρα κινηματογραφική μηχανή μέχρι το 1978. Όταν επέστρεψε το 1999, είχαν αλλάξει τόσα πολλά, που αποφάσισε ότι το υλικό αυτό έπρεπε να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο ντοκιμαντέρ.

Έτσι, το 2007 πήγαν μαζί ο Γιώργος και ο Γιάννης, ο γιος του, γι’ αυτό που θεωρούσαν ότι θα ήταν το τελικό γύρισμα του ντοκιμαντέρ, ψάχνοντας να βρουν τους ίδιους ανθρώπους από τη δεκαετία του ’70, να ανακαλέσουν τις παλιές αναμνήσεις και να δημιουργήσουν καινούργιες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *