Η ΕΡΤ τιμά την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Ντοκιμαντέρ Ταινίες ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Με την απευθείας μετάδοση της μεγάλης παρέλασης στην Αθήνα, της Δοξολογίας για την εθνική επέτειο από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, καθώς και με θεματικές εκπομπέςιστορικά ντοκιμαντέρ, συναυλίες, ειδικά αφιερώματα, αλλά και ταινίες, που αναδεικνύουν γνωστές και άγνωστες πτυχές του απελευθερωτικού αγώνα, η ΕΡΤ τιμά την 25η Μαρτίου.

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

ΕΡΤ1

Η εκπομπή «Συνδέσεις», με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου θα συνδεθεί απευθείας στις 10:50 με το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, για να μεταδώσει την τελετή κατάθεσης στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και στη συνέχεια με την Πλατεία Συντάγματος, όπου στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη παρέλαση.

ΕΡΤ2

Στις 08:29 και στις 18:59 από τη σειρά της ΕΡΤ «200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση – 200 θαύματα και άλματα», που βασίζεται σε ιδέα της καθηγήτριας του ΕΚΠΑ, ιστορικού και ακαδημαϊκού Μαρίας Ευθυμίου, παρακολουθούμε το επεισόδιο «Η Επανάσταση της Πελοποννήσου». 

Στις 08:30, από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Ελληνική φορεσιά»που παρουσιάζει την ιστορία και την εξέλιξη του ελληνικού ενδύματος, θα παρακολουθήσουμε το επεισόδιο «Τουρκοκρατία: Ενδυματολογικές συμπεριφορές στον 18ο & 19ο αιώνα».

Στις 09:00, η σειρά ντοκιμαντέρ της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού, «Δεν είσαι μόνος» ζωντανεύει, μέσα από αυθεντικές πηγές εκείνης της εποχής, την ιστορία του Ελληνισμού στα δύσκολα χρόνια της οθωμανικής δουλείας, όταν όλα «τά ‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά». Σήμερα παρακολουθούμε το επεισόδιο: «Τουρκοκρατία».

Στις 10:00, σε απευθείας σύνδεση με τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, θα μεταδοθεί η επίσημη Δοξολογία για τη Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Στις 10:30, από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Τα ορφανά του 1821: Ιστορίες Αμερικανικού Φιλελληνισμού» θα προβληθεί το επεισόδιο «Άρωμα Ελευθερίας», που καταγράφει την προσπάθεια του Καποδίστρια ως νέου κυβερνήτη, να αποκαταστήσει τα χιλιάδες ορφανά, πρόβλημα που εξελίσσεται σε ανθρωπιστικό δράμα.

Στις 11:15 θα μεταδοθεί το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», που βασίζεται στο φιλολογικό υλικό του Εθνικού Ύμνου και στην επαναστατική ατμόσφαιρα της Ελλάδας του 19ου αιώνα, με κεντρικό άξονα τη φιλία και τη δημιουργική συνύπαρξη του Σολωμού και του Μάντζαρου.

Στις 12:00 μεταδίδεται η ελληνική ταινία «Η κυρά Φροσύνη και ο Αλή Πασάς».
Το ιστορικό δράμα, παραγωγής 1959, σε σκηνοθεσία και σενάριο Γρηγόρη Γρηγορίου, αναφέρεται στον απελπισμένο έρωτα της θρυλικής αρχόντισσας της Ηπείρου, της περιώνυμης κυρά Φροσύνης για τον γιο του Αλή Πασά, τον Μουχτάρ, καθώς και στον τραγικό θάνατο της ερωτευμένης γυναίκας στη λίμνη των Ιωαννίνων, όπου την έπνιξε ο Αλή Πασάς μαζί με άλλες δεκαεπτά γυναίκες, επειδή δεν δέχτηκε να γίνει και δική του ερωμένη.

Παίζουν: Ειρήνη Παπά, Ανδρέας Μπάρκουλης, Τζαβαλάς Καρούσος, Θεανώ Ιωαννίδου, Δημήτρης Καλλιβωκάς, Ελένη Ζαφειρίου, Τάκης Χριστοφορίδης, Βαγγέλης Καζάν, Χριστόφορος Ζήκας, Γιώργος Ολύμπιος, Μαρία Σολδάτου κ.ά.

Η ταινία θα είναι διαθέσιμη και στο ERTFLIX.

Στις 14:00, στο ντοκιμαντέρ του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, «Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους»όπου πρωταγωνιστούν ήρωες μιας σκοτεινής και δύσκολης καθημερινότητας, χωρίς καμιά προοπτική και ελπίδα, μεταδίδεται το επεισόδιο «Αγαπητέ πρόγονε».

Στις 16:00, στη σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο «Γιατί 21; 12 ερωτήματα», η Μαριλένα Κατσίμη και ο Πιέρρος Τζανετάκος αναζητούν απαντήσεις στο ερώτημα «Γιατί γιορτάζουμε το 1821;». Ποιος είναι ο ρόλος της μνήμης στη δημόσια Ιστορία; Η έρευνα αρχίζει από την πρώτη επέτειο το 1838 και φτάνει έως και σήμερα.
Οι δύο ερευνητές ταξιδεύουν σε τόπους με έντονο ιστορικό φορτίο, μελετούν πηγές και αρχεία. Συζητούν με μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου και απευθύνουν τα ερωτήματά τους σε κορυφαίους επιστήμονες της ελληνικής και διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας. Στόχος η διάχυση της επιστημονικής γνώσης στο πλατύ κοινό.

Στις 17:00 μεταδίδεται η ελληνική ταινία «Μπουμπουλίνα».
Το ιστορικό δράμα, παραγωγής 1959, σε σκηνοθεσία Κώστα Ανδρίτσου, φωτίζει τη ζωή και την προσφορά στον αγώνα της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας (Ειρήνη Παπά), η οποία, για δεύτερη φορά χήρα, ταξιδεύει στην Οδησσό, επικοινωνεί με τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας και συμμετέχει στην Επανάσταση, διαθέτοντας πλοία ή με την προσωπική της αγωνιστική παρουσία.

Παίζουν: Ειρήνη Παπά, Ανδρέας Μπάρκουλης, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Μιράντα Μυράτ, Γεωργία Βασιλειάδου, Χριστόφορος Νέζερ, Νίκος Κούρκουλος (στην πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση), Κούλης Στολίγκας, Βασίλης Κανάκης κ.ά.

Η ταινία θα είναι διαθέσιμη και στο ERTFLIX.

Στις 21:00, καλεσμένοι της Βίκυς Φλέσσα στην εκπομπή «Στα άκρα», είναι οι Κώστας Σταματόπουλος και Μελέτης Μελετόπουλος.

Στις 24:00, θα μεταδοθεί το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «Της πατρίδας μου η σημαία»σε σενάριο και σκηνοθεσία Στέλιου Χαραλαμπόπουλου.

ΕΡΤ3

Στις 08:00 και στις 17:00, στα «Τοπόσημα του 1821», στη  σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ που αναδεικνύει το ιστορικό αποτύπωμα του Αγώνα στο παρόν, ταξιδεύουμε στο Σούλι, στον τόπο που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν οι σκληροτράχηλοι και δεινοί στον πόλεμο, Σουλιώτες και στο Μεσολόγγι που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Αγώνα του 1821, αντίστοιχα.

Στις 09:00, μεταδίδεται μαγνητοσκοπημένη η πανηγυρική συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *