Το «Μονόγραμμα» για τον ζωγράφο και σκηνοθέτη Κυριάκο Κατζουράκη

Πολιτιστικές Εκπομπές ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

προβολή: Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022 – ΕΡΤ2 – ώρα: 20:30


Κυριάκος Κατζουράκης (1944-2021)
(ζωγράφος, σκηνοθέτης)

Πολύπλευρη προσωπικότητα στην καλλιτεχνική ζωή του τόπου μας είναι ο δημιουργός – ζωγράφος και σκηνοθέτης Κυριάκος Κατζουράκης. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944 και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών -ΑΣΚΤ, με δάσκαλο στη ζωγραφική τον Γιάννη Μόραλη και σκηνογραφία στο εργαστήριο του Β. Βασιλειάδη.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το 1968 πήρε το Βραβείο «Παρθένη» και το 1972 εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο και συνέχισε τις σπουδές του στη χαρακτική και μεταξοτυπία στο St. Martin’s School of Art και στο Croydon School of Art. Το 1976 παρακολούθησε μαθήματα κινηματογράφου στο London Film School, ενώ την ίδια χρονιά παρουσίασε δείγματα της δουλειάς του στη Serpentime Gallery στο Λονδίνο, με τη βοήθεια του Eduardo Paolozzi.

Ο Κυριάκος Κατζουράκης αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στην Biennale του Παρισιού το 1980 και στην Biennale Sao Paolo το 1979. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας 5 Νέοι Έλληνες Ρεαλιστές και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καλλιτεχνών EUROPA 24.

Η ζωγραφική του Κυριάκου Κατζουράκη είναι ανθρωποκεντρική και κυρίως τον απασχολεί ο άνθρωπος, ο πολίτης, η καθημερινότητα, το κοινωνικό περιβάλλον, η ισότητα, με ματιά κριτικού ρεαλισμού.

Το προσωπικό σύμπαν του ρεαλιστή ζωγράφου αποκαλύπτεται στην αυτοβιογραφική του ταινία όπου παρουσιάζεται το σύνολο του εικαστικού του έργου με πάνω από 50 χρόνια δημιουργίας, στοχασμού και αναζητήσεων. Καταγράφεται το πολυσήμαντο έργο του Κατζουράκη με ελαιογραφίες, σχέδια, μακέτες σκηνικών για το θέατρο και κυρίως μεγάλα έργα όπως το «Τέμπλο- Οίκος ενοχής», ανθρώπινο μαρτυρολόγιο και ύμνος στη γυναίκα, τα Νυχτερινά που είναι τοπία με έντονη τη γυναικεία παρουσία και τις Ιστορίες με σιδηροδρομικούς σταθμούς και πολλές άλλες σημαντικές δημιουργίες του.

Παράλληλα ο Κυριάκος Κατζουράκης έχει σκηνογραφήσει στο Θεάτρο Τεχνης, το Προξενιό της Άννας του Παντελή Βούλγαρη και έκανε τα κοστούμια της ταινίας Μέρες του ΄36 του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Ο ίδιος ο Κατζουράκης έχει σκηνοθετήσει κινηματογραφικές ταινίες: Μικρές εξεγέρσειςΓλυκιά ΜνήμηΔρόμος προς τη Δύση κ.ά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *