Η σημαντική αρχαιολόγος Έφη Σαπουνά Σακελλαράκη αυτοβιογραφείται στο «Μονόγραμμα»

Εκπομπές λόγου Πολιτιστικές Εκπομπές ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021 στην ΕΡΤ2 και ώρα: 17:30 στο νέο κύκλο της εκπομπής Μονόγραμμα, η Έφη Σαπουνά Σακελλαράκη, μια σπουδαία  κυρία της Αρχαιολογίας που ανέσκαψε με πάθος και έφερε στο φως μεγάλο κομμάτι του αρχαίου πολιτισμού μας, αυτοβιογραφείται.

Η Έφη Σαπουνά Σακελλαράκη γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στην Αθήνα. «Στον Πειραιά ζήσαμε πολύ ωραίες αλλά και πολύ άσχημες στιγμές. Από τον μώλο της εταιρείας λιπασμάτων παρακολουθούσα τον πατέρα μου, το καράβι που τον πήγαινε  στην εξορία, στην Ικαρία και στην Μακρόνησο…»

Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Τουριστικών Επαγγελμάτων της Βιομηχανικής Σχολής, παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στο Λονδίνο και στη Χαϊδελβέργη και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής στην Αθήνα.

Ως έφορος Αρχαιοτήτων Ευβοίας, διενήργησε σημαντικότατες ανασκαφές σε όλο το νησί, στη Σκύρο και στις βοιωτικές ακτές. Ανέσκαψε τη Κύμη, την πόλη που έκανε τις πρώτες αποικίες στη Δύση μαζί με τους Χαλκιδαίους.

Εργάστηκε στα Μουσεία Ακρόπολης, Ολυμπίας, Ναυπλίου, Ηρακλείου και Κέρκυρας, καθώς και σε ανασκαφές στις αντίστοιχες περιοχές.

Σταθμός στην καριέρα της, σημείο αναφοράς και αναζήτησης, η συμμετοχή της στις ανασκαφές της Ζάκρου, των Αρχανών και της Ζωμίνθου, τις οποίες συνδιηύθυνε με τον αρχαιολόγο σύζυγό της, τον σπουδαίο  Γιάννη Σακελλαράκη, που έφυγε από τη ζωή το 2010. Για την ανασκαφή των Αρχανών βραβεύτηκαν και οι δυο από την Ακαδημία Αθηνών .

«Τον Γιάννη τον γνώρισα την εποχή που ήμουν φοιτήτρια και η σχέση η ιδιαίτερη με αυτόν τον δύσκολο αλλά γοητευτικό άνθρωπο ήρθε στο Ναύπλιο όταν με προσέλαβε σε μια δουλειά για την Τίρυνθα στην οποία ήταν επιφορτισμένος από τον έφορο αρχαιοτήτων…».

Το κορυφαίο εύρημα τους, που συγκλόνισε τον κόσμο, ήταν η ανθρωποθυσία στα Ανεποσπήλια. Δεν ανακαλύφθηκε από διαίσθηση.  Η ίδια η Έφη Σαπουνα, ήταν που βρήκε ψάχνοντας,  σε μια πλαγιά του ιερού βουνού Γιούχτα, ένα «κέρατο καθοσιώσεως» που οδήγησε στον εντοπισμό του ναού,  εκεί που έγινε η ανθρωποθυσία, λίγο πριν τον μεγάλο καταστροφικό σεισμό που περίμεναν με τρόμο και προσπαθούσαν να εξευμενίσουν τους θεούς, περί το 1700π.Χ. Το κορυφαίο αυτό εύρημα προκάλεσε την μήνιν αν όχι και τον φθόνο των ανθρώπων του χώρου της, πολεμήθηκαν  σκληρά, με αποτέλεσμα να μην λάβουν τις θέσεις που τους άξιζαν στο Πανεπιστήμιο.

Ένιωσε άραγε ποτέ την προσωπικότητα του συζύγου της να την επισκιάζει;  

«Ένιωσα την σκιά του να με βαραίνει αλλά δεν ένιωσα την σκιά του να με πιέζει» λέει.

Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Γιάννης Καραμπίνης, δημοσιογραφική επιμέλεια Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς, φωτογραφία Μαίρη Γκόβα, ηχοληψία Λάμπρος Γόβατζης, μοντάζ Γιάννης Καραμπίνης, διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *